Afgelopen vrijdag onthulde het weekblad European Voice na eerdere berichten in nota bene de Straatsburgse krant Dernières Nouvelles d'Alsace dat de stad Straatsburg 25 jaar lang het Europees Parlement miljoenen euro's teveel aan huur heeft laten betalen. Dit kwam pas aan het licht na recente onderhandelingen om de twee gebouwen aan te kopen. Aan de eventuele verkoop zou Straatsburg ook nog eens 29 miljoen euro overhouden.

De twee gebouwen in Straatsburg zijn in handen van een Nederlands pensioenfonds, die de gebouwen verhuurt aan de stad Straatsburg en die vervolgens de gebouwen weer onderverhuurt. De onthullingen leidden tot spoedoverleg binnen de begrotings- en begrotingscontrolecommissie, omdat het Europees Parlement donderdag goedkeuring zou moeten verlenen aan de uitvoering van zijn eigen begroting voor het jaar 2004. Dit is nu uitgesteld tot oktober. Vorig jaar alleen al zou het om een bedrag gaan van 2,7 miljoen euro aan teveel betaalde huur.

Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het zaak om Straatsburg tot duidelijkheid te dwingen.“Het parlement mag geen genoegen nemen met de tot nu toe weigerachtige houding van de stad Straatsburg om opheldering te verschaffen over de besteding van het teveel geïnde geld. De maandelijkse geldverslindende verhuizing is al zeer omstreden en dit zal voor veel europarlementariërs de laatste druppel zijn. Het is onacceptabel dat de stad Straatsburg zich heeft verrijkt over de rug van de Europese belastingbetaler.”

De anti-fraudedienst van de EU, OLAF is nu ingeschakeld om een grondig onderzoek in te stellen. De onderhandelingen over de aankoop van de twee gebouwen zijn met onmiddellijke ingang opgeschort en het parlement weigert verder nog de jaarlijkse huur van 10,5 miljoen euro te betalen.

Zie ook: