Campaign for Parliamentary Reform (CPR), een organisatie die pleit voor hervormingen van het Europees Parlement van binnenuit, is deze week een handtekeningactie gestart op het internet tegen Straatsburg als vestigingsplaats. Eens per maand trekken alle leden en medewerkers een week naar Straatsburg.

In het verdrag van Amsterdam ligt vastgelegd dat Straatsburg naast Brussel zetel is van het Europees Parlement. In de hoofdstad van de Elzas moet 12 keer per jaar vergaderd worden.

De twee GroenLinks-europarlementariërs hebben de petitie inmiddels ondertekend, net als (stand van donderdagochtend 9.00 uur) 10.668 andere Europeanen op www.oneseat.eu. De initiatiefnemers willen één miljoen handtekeningen ophalen, omdat dit getal een symbolische waarde heeft. In het door Frankrijk en Nederland verworpen voorstel voor een Europees grondwettelijk verdrag is namelijk een artikel opgenomen over het burgerinitiatief. Met één miljoen handtekeningen hadden  burgers dan voorstellen op de Europese politieke agenda kunnen plaatsen.

Alhoewel Kathalijne Buitenweg de actie ondersteund heeft ze wel haar twijfels of de petitie zoden aan de dijk gaat zetten. Volgens Buitenweg moet het Europees Parlement nu maar eens echt een daad stellen. "Benoem gewoon een rapporteur die het geldverslindende verhuiscircus aan de kaak stelt en laat alle europarlementariërs nu maar eens kleur bekennen door voor of tegen dit rapport te stemmen." Dit sorteert volgens haar en de Europese Groenen meer effect dan een online petitie of een open brief aan de regeringsleiders die de fractievoorzitter van de socialisten onlangs heeft geschreven.

Straatsburg ligt de afgelopen weken al stevig onder vuur, omdat de gemeente teveel huur zou hebben gevraagd voor twee gebouwen waar het Europees Parlement eens in de maand vergadert.

Zie ook: