In Zuidoost-Turkije is instemmend gereageerd op een oproep van GroenLinks-europarlementariër Lagendijk aan de Koerden om te kiezen voor een geweldloze weg in hun strijd voor meer rechten. Tegelijkertijd sprak Lagendijk, voorzitter van de Turkije-delegatie in het Europees Parlement, zich uit tegen legeroperaties in het gebied.

Lagendijk deed zijn uitspraken in Dyarbakir tijdens een rondetafelgesprek met onder meer de plaatselijke Koerdische burgemeester, de provinciegouverneur en vertegenwoordigers van Turkse mensenrechtenorganisaties. Het gesprek was onderdeel van een project om burgerrechten in de door geweld geteisterde regio te promoten.

"Democratie is de enige uitweg uit de spiraal van geweld en armoede," aldus Lagendijk. Hij riep de nieuwe generatie Koerdische leiders, zoals burgemeester van Dyarbakir Osman Beydemir, op zich niet te laten intimideren door de PKK, en volmondig 'nee' te zeggen tegen geweld.

Tegelijkertijd moet de kiesdrempel van 10 % die momenteel geldt voor het Turkse parlement omlaag. "Ze verhindert voorvechters van de rechten van de Koerden zich in het democratische debat te mengen en te laten zien dat je tegelijkertijd de ontwikkeling van je regio kunt verdedigen en loyaal kunt zijn aan de Turkse staat," aldus Lagendijk.

Volgens Lagendijk moet de Turkse staat veel meer aandacht besteden aan de sociaal-economische ontwikkeling van Zuidoost-Turkije. "Meer dan de helft van de bevolking is werkeloos. De armoede is een van de belangrijkste oorzaken van het geweld," aldus Lagendijk.

Uiteindelijk moet Turkije ook een eind maken aan het onderdrukken van Koerdische taal en cultuur. Lagendijk: "eindelijk mogen TV-zenders programma's in het Koerdisch uitzenden. Maar slechts een uur per dag, met Turkse ondertiteling. Dat blijft onder de maat."

De Koerdische vertegenwoordigers in Dyarbakir reageerden instemmend op Lagendijk's oproep. Ze gaven te kennen dat er in Zuidoost-Turkije een nieuwe generatie is, die wars is van geweld, en democratie als enige middel ziet om fundamentele mensenrechten en sociaal-economische rechten te bevechten.