Dinsdag 20 juni is uitgeroepen tot Wereld Vluchtelingendag. Europees Commissaris voor Justitie en Asiel, Franco Frattini greep deze gelegenheid aan een oproep te doen aan Europa om 'ambitieus' te zijn in de omgang met asielzoekers. Hij nam in zijn toespraak vast een voorschot op nieuwe voorstellen van de Europese Commissie over immigratie, die in juli worden gepresenteerd.

Frattini beklemtoonde dat "EU-lidstaten een samenhangend beleid moeten uitstippelen voor mensen waar een vluchtelingenstatus aan wordt toegekend".
Tegen 2010 moet er volgens hem een gemeenschappelijk Europees asielsysteem zijn waarbij alle asielzoekers op dezelfde manier behandeld worden met dezelfde garanties en procedures. Het moet dan niet meer uitmaken in welk EU-land asiel wordt aangevraagd.

Frattini zei dinsdag in Brussel dat de geschiedenis van Europa veel te danken heeft aan mensen die ontsnapt waren aan vervolging en op zoek waren naar veiligheid. De integratie van vluchtelingen in de samenleving is één van de meest belangrijke en verrijkende taken waar Europa mee geconfronteerd wordt en is iets waar Europa alleen maar baat bij kan hebben.

GroenLinks in het Europees Parlement verwelkomt de uitspraken van Frattini en hoopt dat het niet alleen bij retoriek blijft. GroenLinks ziet de nieuwe immigratieplannen met grote belangstelling tegemoet.

Zie ook: