Na de verijdelde aanslagen in augustus in Groot-Brittannië heeft Europees Commissaris Frattini, belast met het veiligheidsbeleid, gezegd dat ook in de EU luchtvaartmaatschappijen passagiersgegevens moeten vrijgeven in de strijd tegen het terrorisme. Volgens GroenLinks een voorbarige uitspraak.

Het is namelijk een idee dat is ontsproten uit het brein van slechts zes ministers van Binnenlandse Zaken en Frattini, die niet zomaar het beleid van de hele Unie kunnen bepalen.

In 2003 sloot de Europese Commissie achter de rug van het Europees Parlement een akkoord met de Verenigde Staten over de overdracht van passagiersgegevens. Het Europees Parlement had grote bezwaren omdat het verstrekken van gegevens, zoals bijvoorbeeld creditcardbetalingen en maaltijdvoorkeuren aan Amerikaanse inlichtingendiensten een inbreuk is op de privacy van reizigers.

Rechtszaak
Er werd mede op initiatief van GroenLinks een procedure gestart bij het Europees Hof van Justitie, dat eerder dit jaar het akkoord nietig verklaarde en de Europese Commissie sommeerde een nieuw akkoord uit te onderhandelen met de VS voor 30 september.

Maar bij deze nieuwe onderhandelingen wordt het Europees Parlement (EP) niet betrokken en als de 25 Europese ministers van Binnenlandse Zaken daadwerkelijk besluiten een Europese database met passagiersgegevens op te zetten komt het EP wederom buitenspel te staan.

De Europese Commissie rechtvaardigt deze gang van zaken door te stellen dat het Europees Hof van Justitie geen inhoudelijke bezwaren heeft tegen het overdragen van passagiersgegevens maar alleen kritiek heeft op de juridische basis van de regeling. Kritische europarlementariërs kunnen bij het besluitvormingsproces daarom gemist worden als kiespijn.

Nationale zeggenschap
Maar nationale volksvertegenwoordigers zoals de Nederlandse Tweede Kamerleden kunnen hun minister wel terugfluiten, omdat er in de Europese ministerraad met unanimiteit over dit soort onderwerpen besloten wordt.

Volgens Frattini zal de Europese database van passagiersgegevens minder omvangrijk worden als die van vluchten vanuit de EU naar de VS. Er komen bijvoorbeeld geen gegevens over maaltijdvoorkeur in te staan, maar wel geboortedata, hotelreserveringen en e-mailadressen. Europese inlichtingendiensten krijgen het recht deze gegevens drie jaar te bewaren.

Zie ook: