Europese en Amerikaanse onderhandelaars hebben zaterdag 30 september geen akkoord bereikt over het verstrekken van passagiersgegevens van Europeanen, die naar de Verenigde Staten vliegen. Luchtvaartmaatschappijen, die creditcardnummers en adresgegevens doorspelen aan de VS zijn nu in overtreding met de Europese regels.

GroenLinks wil dinsdag tijdens het vragenuurtje van de Nederlandse regering horen dat de Nederlandse privacyregels worden nageleefd. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: “Het is oneerlijk om luchtvaartmaatschappijen nu in het luchtledige te laten. Zij hebben recht op een duidelijke instructie."

Uit de misgelopen onderhandelingen blijkt dat de Amerikanen op het laatste moment extra eisen op tafel legden. GroenLinks is verbijsterd dat het CDA wil toegeven aan chantage van de regering Bush en zonder akkoord accepteert dat de KLM gegevens blijft verstrekken uit angst landingsrechten te verspelen.

Water bij de wijn
Buitenweg: “Het is nu zaak de rug recht te houden. De Europese onderhandelingspositie wordt volstrekt ondergraven als we niet duidelijk maken, dat we onze eigen wetten serieus nemen. Alleen als de Amerikanen water bij de wijn doen, kan er een nieuw akkoord komen. We kunnen toch niet een dictaat uit Washington boven onze democratisch goedgekeurde privacyregelgeving tolereren?”

Het Europees Parlement vindt de overeenkomst, die tot zondag 1 oktober gold al buitengewoon omstreden. De VS eiste namelijk meer persoonsinformatie dan de Europese Unie nodig achtte. Bij de uitvoering van de overeenkomst bleek bovendien, dat de Amerikanen de gegevens voor meer doelen gebruikten dan afgesproken.

De omstreden overeenkomst werd door het Europese Hof van Justitie nietig verklaard omdat deze een verkeerde juridische grondslag had. De Europese Commissie wilde daarom een vergelijk treffen met de VS door dezelfde tekst tijdelijk te laten gelden maar nu op de juiste juridische basis.