Half februari behandelt het Europees Parlement de fel omstreden dienstenrichtlijn van voormalig eurocommissaris Frits Bolkestein. Het voorstel heeft tot doel de Europese dienstenmarkt te liberaliseren. Maar het voorstel vertoont ernstige gebreken. Het parlement krijgt in februari nog wel de kans de richtlijn grondig te wijzigen. Om de druk op de ketel te houden organiseert het Europees Vakverbond op 14 februari een grote demonstratie in Straatsburg ondersteund door GroenLinks.

Het meest omstreden punt van het voorstel is het 'land van oorsprong'-beginsel. Dienstverleners mogen dan over de grens hun diensten aanbieden op basis van de wetgeving uit hun eigen land. En die wetgeving is niet in elke EU-lidstaat hetzelfde en dat leidt tot oneerlijke concurrentie.

De richtlijn wil ook dat tal van basisvoorzieningen, zoals bijvoorbeeld onderwijs, drinkwater en  afvalverwerking zich aan de vrije markt gaan onderwerpen. Hiertegen maakt GroenLinks net als  tegen het 'land-van-oorsprong'-beginsel sterk bezwaar, omdat het een grote bedreiging betekent voor de kwaliteit van voorzieningen, die in de eerste levensbehoeften voorzien.

Het Nederlandse Platform Stop de Dienstenrichtlijn waarin naast GroenLinks ook het FNV, Milieudefensie, ATTAC Nederland en SP en PvdA zijn vertegenwoordigd, heeft voor de demonstratie op 14 februari een speciale actiepagina op het internet in het leven geroepen.