Om de waarheid boven tafel te krijgen over CIA-vluchten en geheime cellen in Europa moeten vooral oorspronkelijke bronnen worden gehoord. Dit zei GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg woensdag na de eerste bijeenkomst van de tijdelijke commissie van het Europees Parlement die de CIA-kwestie gaat onderzoeken.

Journalisten, medewerkers van mensenrechtenorganisaties, mensen die zelf vervoerd zijn door de CIA en in het geheim vastgehouden, kunnen uit de eerste hand informatie verschaffen over de activiteiten van de CIA in Europa. Volgens Kathalijne Buitenweg zijn dit soort getuigen onontbeerlijk om achter de waarheid te komen. In een later stadium moeten politici en hoge ambtenaren worden gehoord om hun visie op de bevindingen te geven.

De commissie heeft niet de bevoegdheid om getuigen te dagvaarden. Wie zijn ervaringen en kennis omtrent CIA-activiteiten niet uit de doeken wil doen, kan de uitnodiging van de commissie naast zich neerleggen. Buitenweg vindt dat weigeringen om voor de commissie te verschijnen schriftelijk moeten worden vastgelegd en openbaar gemaakt. Op deze manier hoopt zij de druk op te voeren op hoge functionarissen die niet naar voren willen treden.

Daarnaast wil zij opheldering over wat Amerikanen onder martelen verstaan. Hoge regeringsfunctionarissen hebben bijvoorbeeld verklaard het bijna laten verdrinken van verdachten niet als marteling te zien. Ook lijken zij zich in bepaalde omstandigheden het recht voor te behouden op vernederende of onmenselijke behandeling van verdachten.

Voor Buitenweg zijn er nog veel meer onopgeloste vragen. "Als ik naar Amerika reis, willen ze van tevoren alles van me weten: van mijn voedselvoorkeur tot het adres waar ik ga verblijven. Hoe is het dan mogelijk dat Europese regeringen geen weet hebben wie zich in CIA-vliegtuigen bevinden die op hun vliegvelden landen? Wij moeten uitzoeken wie de registratie van deze "passagierslijsten" bijhoudt."

Kathalijne Buitenweg is verantwoordelijk voor het coördineren van het standpunt van de groene fractie in het Europees Parlement over de CIA-kwestie. Volgende week stellen de fractiewoordvoerders de definitieve getuigenlijst vast.