GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk stelt zich niet opnieuw verkiesbaar voor het Europees Parlement. Als zijn mandaat in 2009 afloopt, ambieert hij geen nieuwe termijn.

Lagendijk wil stoppen nu hij het nog enorm naar zijn zin heeft in het Europees Parlement. "Ik houd mij bezig met onderwerpen die mij interesseren, uitbreiding van de EU, Turkije en de Balkan. Ik heb daarmee wel bereikt wat ik kan bereiken en het is tijd voor iets nieuws."

Plannen voor ná 2009 zijn er nog niet. Hij wil wel de kennis over Turkije en de Balkan die hij de afgelopen tien jaar heeft opgedaan gaan gebruiken in een andere functie. Maar dat is nog helemaal open.

In ieder geval wil hij een tijdje afstand nemen van de politiek. "Volgend jaar ben ik ruim 25 jaar actief in de politiek, waarvan de laatste tien jaar als beroepspoliticus. Daarvoor was ik tien jaar uitgever. Het is dus ook een symbolische keuze om nu weer heel iets anders te gaan doen voor de volgende tien jaar."

Lagendijk is sinds 1998 lid van het Europees Parlement. Sinds 2002 is hij voorzitter van de EU-Turkije delegatie en sinds 2005 rapporteur voor Kosovo.