Voor het eerst sinds jaren hoefde de GroenLinks-fractie deze maand niet naar Straatsburg af te reizen om te vergaderen. In augustus is een deel van het plafond in de plenaire vergaderzaal ingestort. Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk voerde dinsdag samen met hun collega´s actie door met een bouwhelm op in de plenaire zaal in Brussel te zitten.

Het is nog niet bekend hoe het plafond naar beneden heeft kunnen storten. Mogelijk waren de platen slecht bevestigd. Kathalijne Buitenweg: "Ik ben blij dat het plafond tijdens de vakantieperiode is ingestort. Het had heel anders kunnen aflopen. Nu raakte gelukkig niemand gewond, maar de schade is zo groot dat er voorlopig geen zittingen kunnen worden gehouden. Het is wel een beetje gênant voor Frankrijk dat dit juist tijdens het Frans voorzitterschap gebeurt".

Nog even in Brussel
Het Europarlement verplaatst ook de volgende vergaderweek in september van Straatsburg naar Brussel. Op meerdere plekken in het gebouw van Straatsburg zijn nu scheuren en zwakke plekken ontdekt. Ingewijden zeggen dat het Europarlement mogelijk nog langer in Brussel zal vergaderen.

Slecht voor het milieu
Wat Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk betreft kan de reparatie niet lang genoeg duren. Al jaren voert GroenLinks, en ook andere partijen, campagne tegen de verhuizingen naar Straatsburg. Buitenweg: "Het is geldverspilling om iedere maand te verhuizen en het is slecht voor het milieu. Onze groene fractie heeft berekend dat het vervoer van Europarlementariërs, medewerkers en lobbyisten maandelijks naar Straatsburg zo´n 7.200 ton CO-2 uitstoten. Dat komt overeen met 50.000 auto's die heen en weer reizen tussen Brussel en Straatsburg".

One Seat
Kathalijne Buitenweg en Joost Lagendijk tekende samen met ruim één miljoen EU-burgers de online petitie One Seat tegen de vergaderingen in Straatsburg. Ook een meerderheid van het Europarlement is tegen het verhuiscircus, maar toch is het niet mogelijk om op korte termijn hierin verandering te brengen.

Verdrag van Amsterdam
In het verdrag van Amsterdam (1997) staat vast dat het Europees Parlement minstens twaalf keer per jaar in Straatsburg bijeen moet komen. Die afspraak kan alleen met instemming van alle lidstaten worden gewijzigd. Frankrijk verzet zich tegen deze verandering, omdat de stad Straatsburg anders veel maandelijkse inkomsten misloopt.

Zie ook: