De Europese dienstenrichtlijn van voormalig eurocommissaris Bolkestein zorgt voor een race to the bottom van sociale rechten en milieu eisen. Nederlandse organisaties, vakbonden en politieke partijen – waaronder GroenLinks - bundelen de krachten in het gezamenlijk platform 'Stop de dienstenrichtlijn'.

In de dienstensector werkt meer dan tweederde van de Europese beroepsbevolking. Net voor zijn afscheid bij de Europese Commissie kwam Bolkestein begin 2004 met zijn voorstel tot een dienstenrichtlijn.

Omstreden
Het meest omstreden in Bolkesteins voorstel is dat bedrijven in de dienstensector zich slechts hoeven te houden aan de regels en arbeidsvoorwaarden die gelden in het land van vestiging, in plaats van in het land waar ze werkzaam zijn. “Dat betekent dat als een buitenlands Hongaars schoonmaakbedrijf bijvoorbeeld in Nederland zijn diensten aan wil bieden, dat bedrijf zich niet aan de Nederlandse arbeidsvoorwaarden, opleidings- en veiligheidseisen hoeft te houden”, aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Neerwaartse spiraal 
Van het 'werklandbeginsel' (een bedrijf moet zich houden aan de regels van het land waar zij werkzaamheden uitvoert) stapt Bolkestein rücksichtslos over naar het 'vestigingsbeginsel' (een bedrijf hoeft zich alleen te houden aan de regels waar het 'hoofdkantoor' gevestigd is). Met grote gevolgen. Lagendijk: “Een bedrijf zal zich vestigen in het land waar de eisen op het gebied van veiligheid, sociale randvoorwaarden en milieubescherming laag en dus goedkoop zijn. Vervolgens zullen de verschillende EU-lidstaten met elkaar gaan concurreren om het gunstigste vestigingsklimaat. Daarmee wordt een onwenselijke neerwaartse spiraal ingezet.”

Verzet
Inmiddels heeft het voorstel in heel Europa veel stof doen opwaaien en begint het verzet tegen de richtlijn zich te organiseren. Bij platform Stop de Dienstenrichtlijn  zijn - naast GroenLinks  -  Milieudefensie, SP, Gats-platform, XminY Solidariteitsfonds, Corporate Europe Obersvatory, LSVB, Wemos, TNI, Attac Nederlanden SOMO aangesloten. Ook het Europees Vakverbond staat positief tegenover het platform. Vanaf 15 februari delen leden van het platform wekelijks samen met leden van de FNV en het CNV op stations in heel Nederland folders uit om mensen attent te maken op de problematiek. Daarnaast zamelt het platform handtekeningen in via een online petitie tegen de dienstenrichtlijn. Zaterdag 19 maart is in Brussel de eerste Europees brede demonstratie tegen het voorstel.

Meer info op www.dienstenrichtlijn.nl en www.stopbolkestein.org