Het Europees Parlement wil nieuwe regels voor de energiemarkt. Kathalijne Buitenweg is verheugd dat een meerderheid het netwerkbeheer en de energieproductie wil scheiden, zodat er eerlijkere concurrentie ontstaat. Ook moeten grootverbruikers meer betalen per eenheid gebruikte energie en kleine energiegebruikers juist minder.

In Nederland is de productie van energie en beheer van netwerken al gescheiden, maar in lidstaten als Duitsland en Frankrijk is dat nog niet het geval. Volgens Buitenweg is het belangrijk om in heel Europa te regelen dat iedere producent van energie gelijke toegang moet krijgen tot het energienetwerk om belangenconflicten te voorkomen. Een meerderheid van het Europarlement stemt daarmee in.

Oneerlijk
“Energieproducenten die ook het netwerk beheren hebben er belang bij om het de concurrenten zo moeilijk mogelijk te maken. Dat leidt niet alleen tot oneerlijke concurrentie, maar is ook in het nadeel van kleine energieproducenten. Het huidige stelsel zoals nu nog van toepassing in Duitsland en Frankrijk zorgt ervoor dat het voor nieuwe producenten van duurzame energie moeilijk is om toegang tot de energiemarkt te krijgen. Daar moet een einde aan komen”, aldus Buitenweg.

Druk Frankrijk en Duitsland
De bal ligt nu weer bij de Europese energieministers. Uiteindelijk moeten zowel het Europarlement als de 27 Europese ministers met de nieuwe wetgeving instemmen, voordat deze van kracht kan worden. "Het is spannend of de ministers van de lidstaten hun oren laten hangen naar Merkel en Sarkózy of dat ze het Europarlement volgen en kiezen voor eerlijke concurrentie in de energiemarkt", aldus Buitenweg.

Progressieve prijsvoering
Een meerderheid van het Europarlement stemde ook in met het voorstel om progressieve energieprijzen te berekenen. Dat betekent dat je meer voor energie betaalt als je veel gebruikt en minder als je weinig gebruikt. "Dat is een belangrijke maatregel. Op die manier moedig je energiebesparing aan, want wie minder energie gebruikt zal een stuk goedkoper uit zijn. Bovendien gaan de grote energieverslinders hierdoor een stuk meer betalen, waardoor zij worden gestimuleerd om in schonere technologieën te investeren en om een einde te maken aan energieverspilling", aldus Buitenweg.