De Poolse onderwijsminister Giertych wil schoolmateriaal dat homoseksualiteit behandelt strafbaar stellen. De regering komt binnenkort met een wetsvoorstel dat het zichtbaar en bespreekbaar maken van homoseksualiteit verbiedt. Kathalijne Buitenweg initieert maandag een spoedoverleg om zich op actie te bezinnen.

Buitenweg maakt zich grote zorgen en wil door de commissie Justitie en openbare vrijheden van het Europees Parlement laten onderzoeken of het wetsvoorstel in tegenspraak is met Europese anti-discriminatie wetgeving. “Het kan toch niet zo zijn dat een lidstaat mensen met een andere seksuele oriëntatie al volledig uitsluit. Leraren die openlijk uitkomen voor hun seksuele geaardheid kunnen met dit wetsvoorstel direct ontslagen worden. Maar ook schooldirecteuren die homoseksuele organisaties toegang geven tot de scholen. Dat is volgens mij flagrant in strijd met de Europese richtlijn, die discriminatie op de arbeidsmarkt bestrijdt. Ook de vrijheid van meningsuiting is hiermee in het geding."

Kinderen beschermen?
Aanleiding voor het Poolse wetsvoorstel is een folder over veilig vrijen met daarin een foto van kussende mannen. Een organisatie voor homoseksuelen had de folder op verschillende Poolse scholen verspreid. De staatssecretaris van Onderwijs Orzechowski noemt de wet een bescherming voor kinderen. Volgens hem kunnen kinderen negatief beïnvloed worden door 'homoseksuele politieke agitatie' en dat is in strijd met het belang van de Poolse staat. De Poolse premier Kaczynski verwacht dat de wet door het parlement aangenomen wordt.

Al jaren maakt Buitenweg zich sterk om discriminatie op de arbeidsmarkt uit te bannen in Europa. In 2006 nam het Europees Parlement met grote meerderheid een resolutie aan waarin homofobie en -discriminatie in sterke bewoordingen wordt veroordeeld. Volgens Buitenweg is het tijd dat de Poolse regering de Europese realiteit onder ogen ziet en ophoudt homohaat te propageren door dit soort absurde voorstellen te lanceren.