GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft een oproep aan minister-president Balkenende en aan de Tweede Kamer ondertekend om zo snel mogelijk een alternatief internationaal kader voor drugsbeleid te ontwerpen.

De oproep, die onder meer gesteund wordt door oud-premier van Agt en burgemeester Leers van Maastricht (beiden van CDA-huize), komt op een goed moment. Volgend jaar komen de Verenigde Naties namelijk bijeen om het huidige rechtskader, dat stamt uit de jaren '60 van de vorige eeuw, te evalueren.

Ongeloofwaardig
Volgens Buitenweg is het belangrijk dat er ruimte wordt gemaakt voor een effectief en geloofwaardig drugsbeleid. "Het huidige Nederlandse cannabisbeleid is ongeloofwaardig. Aan de ene kant gedogen we het bezit van kleine hoeveelheden softdrugs en het gebruik ervan. Tegelijkertijd treden we wel op tegen de productie van cannabis. Volledige legalisatie van softdrugs is nu nog in strijd met internationale verdragen en dat moet snel veranderen."

VN-drugsconferentie in 2008
GroenLinks vindt het belangrijk om een alternatief drugsbeleid op te zetten dat gebaseerd is op de werkelijke gezondheidseffecten van drugs. Buitenweg wil daarom dat Nederland en andere Europese landen aandringen op een evaluatie van de huidige internationale drugsverdragen. Dat is belangrijk in aanloop naar de VN-conferentie over drugsbeleid volgend jaar.

"In 1998 spraken de landen in VN-verband af dat de wereld in 2008 drugsvrij moet zijn. Die repressieve aanpak heeft volledig gefaald. Het is duidelijk dat we in 2008 voor een nieuwe aanpak moeten kiezen", aldus Buitenweg.

Nederland niet langer einzelgänger
Nederland staat al lang niet meer alleen in het gedogen van softdrugs. Steeds meer landen binnen en buiten Europa beginnen soepeler om te gaan met cannabis en geloven niet meer in de ouderwetse zero-tolerance aanpak.

"Dat is een goede ontwikkeling. Niet elke drugsgebruiker is een junk en niet alle drugsgebruik leidt tot overlast of gezondheidsproblemen. Ik vind het belangrijk om wereldwijd op een rationele, moderne manier met drugs om te gaan in plaats van de dogmatische, ouderwetse benadering die er nu internationaal gezien vaak is", aldus Buitenweg.

Zie ook: