Twintig leden van het Europees Parlement van extreem-rechtse snit gaan samen een nieuwe fractie vormen. Veel zal er niet veranderen, zegt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Identiteit, Soevereiniteit en Transparantie (IST). Zo gaan ze zich noemen, het twintigtal leden van het Europees Parlement dat zich volgende week als nieuwe fractie presenteert. ´Xenofoben United´ was wellicht een betere naam voor de kersverse fractie.

Standpunten
Ze willen de immigratie inperken, Turkije buiten de deur houden en de nationale verschillen zoveel mogelijk beklemtonen. "Het zijn niet de immigranten die we haten, maar het massale immigratiebeleid," zegt de beoogde voorzitter van IST, Bruno Gollisch van het Franse Front National.

Naast het Front National van Jean-Marie Le Pen, zitten ook het Vlaams Belang, de Bulgaarse Aanvalspartij, het Oostenrijkse FPÖ, Partij voor Groot-Roemenië, de kleindochter van Mussolini en een onafhankelijke Brit erbij. Wat dit bonte gezelschap bindt, is hun afkeer voor ´De Ander´.

Marginale invloed
"Het is natuurlijk te betreuren dat deze mensen genoeg stemmen hebben gekregen om in het Europees Parlement te komen," zegt Kathalijne Buitenweg. "Maar het is nu eenmaal een democratisch recht om een fractie te vormen als je 20 leden hebt. De IST bezet slechts 2,5% van de zetels in het Europees Parlement, dus het blijft gelukkig een marginale groep."

Als fractie heb je recht op meer subsidie en meer spreektijd. Officieel mag je ook voorzitters van parlementaire commissies leveren. Zo´n voorzitter moet dan wel door de betreffende commissie worden goedgekeurd. De Groenen zullen dan in ieder geval tegen stemmen.

Tijdbom
Buitenweg: "Ik ben wel benieuwd of ze het samen kunnen uitzingen. Een partij die erop gericht is om de verschillen tussen mensen uit te vergroten, zal vroeg of laat in zijn eigen val lopen. Bovendien hoeven er maar twee weg te vallen en de hele fractie valt uiteen."

Wat dat betreft waren de Poolse extremisten behoedzamer. Ze bedankten voor de eer om zich bij de nieuwe fractie aan te sluiten, omdat ze niet de voorzitter mochten leveren.

Niet de eerste
Overigens is de IST niet de eerste extreem-rechtse fractie in het Europees Parlement. In de jaren tachtig had Le Pen ook een fractie genaamd 'Europees Rechts' die groter was dan de Groenen. Nu is de groene fractie meer dan twee keer zo groot als de IST.