De Turkse regeringspartij AKP heeft op 24 april besloten de minister van Buitenlandse Zaken naar voren te schuiven als presidentskandidaat. Joost Lagendijk (voorzitter Turkije-delegatie van het Europees Parlement) noemt de keuze voor minister Gül verstandig en slim.

"Het is een goiede zet om Gül naar voren te schuiven. Minister Gül is een echte hervormer en heeft veel internationale contacten. Dat komt goed van pas als opvolger van president Sezer", aldus Lagendijk.

In Turkije was een controverse ontstaan over de mogelijke kandidatuur van de voorman van de islamitisch georiënteerde AKP, huidig premier Erdoğan. De oppositie vreesde dat als Erdoğan als president verkozen zou worden dit het seculiere karakter van de staat aantast. Maar ook Gül kan als lid van de AKP op veel wantrouwen rekenen.

De AKP bezit een absolute meerderheid in het parlement, waardoor Gül zo goed als zeker tot president gekozen wordt. De parlementariërs van de oppositie hebben aangekondigd niet aanwezig te zijn bij de eerste stemronde op vrijdag 27 april, zodat de vereiste aanwezigheid van tweederde van de parlementsleden niet gehaald wordt. Volgens de oppositie kan de verkiezing dan geen doorgang vinden. Na drie stemrondes volstaat een absolute meerderheid.

Ondanks deze protestactie is Gül veel minder omstreden dan Erdoğan. Dankzij Güls meer gematigde reputatie zal hij eerder en breder geaccepteerd worden als onafhankelijk staatshoofd.

De termijn van huidige president Ahmet Necet Sezer loopt in mei af. Hij is niet herkiesbaar.

Zie ook: