Het Europarlement stemde op 13 februari over een nieuwe afvalstoffenrichtlijn. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg (lid milieucommissie) is tevreden met het resultaat. De stemming onderstreept dat de afvalproductie in Europa moet verminderen. Er moet meer gerecycleerd worden en afval hergebruikt.

Volgens de nieuwe richtlijn moeten lidstaten maatregelen nemen om de milieu- en gezondheidseffecten van de productie van afval te beperken. “Wat mij betreft had dit gerust iets strenger verwoord mogen worden,” vindt Buitenweg. “Maar de verslagen waarover nu gestemd is, zitten logisch in elkaar en bevatten een aantal goede wijzigingen ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie".

Afvalverbranding
In het originele voorstel werd flink ingezet op het bevorderen van afvalverbranding. Volgens Buitenweg is het een belangrijke stap dat dit voorstel is afgezwakt, omdat deze vorm van afvalverwerking slecht is voor het milieu. " Het uitgangspunt moet blijven dat het voorkomen van afval de beste methode is om het probleem aan te pakken. Het is na de stemming in het Europees Parlement duidelijk geworden dat het bevorderen van afvalverbranding de allerlaatste optie moet zijn in het terugdringen van de afvalproductie in Europa."

Afvalstroom stabiliseren
De toename van de hoeveelheid afval is verhoudingsgewijs groter dan de toename van het bruto binnenlands product. De gemiddelde Europeaan is verantwoordelijk voor maar liefst 534 kilo afval per jaar. Tussen 2008 en 2012 moet de productie van afval in Europa stabiliseren. De nieuwe richtlijn is door de Europese Commissie in september 2005 ingediend en moet de bestaande richtlijn uit 1975 vervangen.