GroenLinks vraagt de Europese Commissie om opheldering over de gang van zaken bij de kernreactor in Petten. De Commissie is eigenaar van de reactor en heeft mogelijk een strafrechtelijk onderzoek naar misstanden geblokkeerd.
“De misstanden zoals die in de Volkskrant van zaterdag 4 december worden omschreven zijn schokkend, maar helaas niet geheel nieuw. GroenLinks heeft al eerder bij de Europese Commissie op maatregelen aangedrongen. Nu lijkt er mogelijk een strafrechtelijk onderzoek te worden geblokkeerd. Dus willen we weten wat er precies aan de hand is en vooral wat de nieuwe Commissie gaat doen om de misstanden ditmaal wel afdoende aan te pakken", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.
De Europese Commissie moet op schriftelijke vragen met voorrang binnen drie weken antwoord geven.
De schriftelijke vraagIndiener: Kathalijne Buitenweg (Verts/ALE)
Betreft: Misstanden bij kernreactor Petten en stopzetting strafrechtelijk onderzoek hiernaar.
Volgens een bericht op de voorpagina van de Volkskrant van zaterdag 4 december 2004 vormt de Nederlandse kernreactor Petten ´een nucleaire vrijhaven´. Inspecteurs zijn er op stelselmatige overtredingen gestuit.
Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) begon dan ook een strafrechtelijk onderzoek, maar eind 2003 blijkt de Europese Commissie strafrechtelijke vervolging te blokkeren. De Commissie is eigenaar van de kernreactor en beroept zich op de zogeheten Zetelovereenkomst uit 1961, volgens welke de medewerkers van de kernreactor onschendbaar zouden zijn.
Volgens de Volkskrant sluit Nederland daarop een overeenkomst met Euratom (een werkmaatschappij van de Commissie), welke inhoudt dat Euratom het terrein in oude staat herstelt en beterschap belooft. Deze deal ketst echter af doordat Euratom onaangekondigde controles weigert te accepteren.
Voormalig GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo heeft bij de Commissie al eerder op maatregelen aangedrongen om de veiligheidssituatie bij Petten te verbeteren, maar kennelijk hebben die onvoldoende resultaat gesorteerd.
1 Klopt het dat de Europese Commissie strafrechtelijke vervolging heeft geblokkeerd en zo ja, waarom is dit gebeurd?
2 Welke stappen neemt de Commissie, als eigenaar van de kernreactor, om ervoor te zorgen dat de misstanden ditmaal wel worden aangepakt en de verantwoordelijken alsnog worden vervolgd?
3 Waarom weigert Euratom onaangekondigde controles te accepteren?
Links
GroenLinks wil opheldering toekomst kernreactor Petten (24 juni 2003)