Donderdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Kathalijne Buitenweg grijpt deze dag aan om te debatteren over de sociaal-economische positie van de vrouw in Nederland en Europa. Het interactieve publieksdebat vindt plaats in De Rode Hoed in Amsterdam.

Thema's zijn o.a. arbeidsparticipatie, gelijke beloning, het 'glazen plafond' en deeltijdwerk.

Op het gebied van deeltijdwerk is er een groot verschil in Nederland ten opzichte van andere Europese landen. De meeste Nederlandse vrouwen werken niet fulltime. In vergelijking met buurlanden hebben meer dan twee keer zoveel werkende Nederlandse vrouwen een parttime baan, namelijk 74,7% in 2006. Terwijl in Europa dit gemiddelde 32,9% is.

Cultuurverandering broodnodig
Kathalijne Buitenweg vraagt zich af hoe het komt dat de Nederlandse vrouw zo graag parttime werkt en schreef daarover een opinie-artikel in nrc.next. Daarin doet ze een oproep om een cultuurverandering teweeg te brengen in Nederland in de vorm van een campagne waarmee wordt uitgedragen dat mannen en vrouwen samen verantwoordelijk zijn voor hun gezin en de daarbij behorende zorgtaken. 'Samen kinderen, samen zorgen'.

Gelijkheid in Europa
Volgende week stemt het Europees Parlement over een meerjarenplan om de gelijkheid van vrouwen en mannen in Europa te bevorderen. De Europese Groenen zijn vooral teleurgesteld dat in het meerjarenplan van de Europese Commissie geen enkel nieuw concreet wetsvoorstel is opgenomen. De Groenen roepen de Europese Commissie op om met wetgeving te komen waardoor vaderschapsverlof in alle lidstaten mogelijk wordt.

De Groenen willen verder dat er een Europese bewustwordingscampagne komt, die er op gericht is mannen meer deel te laten nemen aan de zorg thuis.

Jaarlijks barometer Europese Commissie
Uit een onderzoek van de Europese Commissie blijkt dat de balans tussen werk en vrije tijd in Europa bij vrouwen ver te zoeken is. Zo daalt het percentage werkende vrouwen aanzienlijk tussen de leeftijd 20 en 49 jaar. Dit heeft onder andere te maken met de zorg voor kinderen, financiële factoren en de druk om stereotypering te voorkomen.

Zie ook: