Op donderdag 29 maart is het Kosovo-rapport van GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk met grote meerderheid aangenomen in het Europees Parlement. Lagendijk is opgetogen dat het parlement zich uitspreekt voor een onafhankelijk Kosovo onder internationaal toezicht op basis van het voorstel van VN-gezant Martti Ahtisaari.

Volgens Lagendijk is er te lang onduidelijkheid blijven bestaan over de toekomst van Kosovo en helpt de parlementsuitspraak een einde te maken aan 8 jaar onzekerheid: "Een onafhankelijk Kosovo is de enige situatie die stabiliteit en wederopbouw in de regio kan stimuleren. De internationale gemeenschap, en Europa voorop, moet hier garant voor staan".

Eensgezind
Lagendijk onderstreept dat de aangenomen resolutie relevant is om de Europese lidstaten tot eensgezindheid te dwingen: "Het is van belang dat de EU in deze zaak met één stem spreekt. Vandaar dat de EU in de VN Veiligheidsraad het voorstel van Ahtisaari moet verdedigen tegen tegensputterend Rusland. Nu er een duidelijke resolutie ligt, kunnen wij als Europarlement ons steentje daaraan bijdragen. Politiek maar vooral ook als het gaat om het benodigde budget dat nodig is om de EU-missie te financieren en waarvoor het EP toestemming moet verlenen".

Verenigde Naties aan zet
De bal ligt nu bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, vervolgt Lagendijk: "Er is nog niet bepaald wat het resultaat van de besprekingen in de Veiligheidsraad zal zijn. Ik hoop van harte dat er een nieuwe resolutie komt die het Kosovo mogelijk maakt zich onafhankelijk te verklaren ".

Afgelopen maandag kwam VN-gezant Ahtisaari met een eindvoorstel naar de Veiligheidsraad, waarin hij pleit voor onafhankelijk Kosovo onder internationaal toezicht. In juni komt de Veiligheidsraad zelf met een uitspraak over de toekomstige status voor Kosovo.