Naar aanleiding van Wereld AIDS Dag op 1 december heeft het Europees Parlement een dringende oproep gedaan aan de Wereld Handelsorganisatie (WTO) om het handelsverdrag over patenten op medicijnen open te breken. Tot nu toe houdt de EU halsstarrig vast aan de huidige afspraken om haar eigen farmaceutische industrie te beschermen.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg verwelkomt de oproep. Buitenweg is ambassadeur van MYBODY, een campagne gericht op projecten van lokale organisaties in ontwikkelingslanden. Deze projecten hebben tot doel vrouwen en mannen beter in staat te stellen zelf beslissingen te nemen over hun seksuele leven. Vooral voor vrouwen is dit essentieel om de kans op besmetting met HIV, het virus dat AIDS veroorzaakt, te verkleinen.

Maar preventieprogramma's om de bewustwording over de gevaren te vergroten zijn niet zaligmakend. Er moet ook voldoende geld zijn voor een betaalbare behandeling van AIDS-patiënten. "En daar wringt de schoen met de huidige WTO-afspraken over patenten van medicijnen", aldus Buitenweg. "De prijzen voor nieuw ontdekte middelen tegen AIDS (belangrijk om resistentie te voorkomen) blijven daardoor kunstmatig hoog voor ontwikkelingslanden en hebben als enig doel het monopolie van westerse farmaceutische bedrijven in stand te houden. Zij zijn namelijk als enige in staat de torenhoge kosten op te hoesten voor het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen."

Het Europees Parlement weigerde tot nu toe zich achter een dergelijke oproep te scharen. Dankzij de ommezwaai van de grootste fractie in het Europees Parlement, de christen-democraten wordt Eurocommissaris Mandelson (handel) eindelijk aangespoord in WTO-onderhandelingen een ander standpunt in te nemen met betrekking tot patentering van nieuwe medicijnen.

Dit jaar wordt voor de 25e keer Wereld AIDS Dag gehouden met als toepasselijk motto: Stop AIDS. Keep the promise! AIDS heeft inmiddels meer dan 25 miljoen slachtoffers geëist. Het merendeel daarvan is gevallen in Afrika, maar recente cijfer van de Wereld Gezondheidsorganisatie tonen aan dat AIDS ook aan een opmars bezig is in Oost-Europa, Latijns-Amerika, China en India.

Zie ook: