Afgelopen dinsdag hield het Europees Parlement een hoorzitting over het redden van mensen die over zee de Europese Unie proberen te bereiken. Groenlinks is duidelijk: een drenkeling moet altijd worden gered.

Jaarlijks wagen zo'n 120.000 mensen de oversteek over de Middellandse Zee. Schattingen zijn dat er hierbij het afgelopen decennium in totaal 10.000 mensen zijn verdronken.

De laatste maanden zijn er een aantal ernstige incidenten geweest voor de kust van de kleinste lidstaat van de EU, Malta. Het meest schrijnend voorbeeld was de weigering van een een Maltees schip een aantal drenkelingen aan boord te nemen. Dat had namelijk ten koste kunnen gaan van de tonijnvangst. Na een tijdje aan het visnet te hebben gehangen overleefden deze drenkelingen het ternauwernood, omdat de kapitein ze op de loopplank liet staan. Een andere groep drenkelingen had minder geluk. Hun gammele bootje was weliswaar gesignaleerd, maar niemand kwam op tijd in actie om hen van de verdrinkingsdood te redden toen het kapseisde.

Afschuiven verantwoordelijkheid
Malta veegt zijn straatje schoon door erop te wijzen dat de incidenten niet in haar reddingszone hadden plaatsgevonden, maar in die van Libië. Malta roept de andere EU-lidstaten al maanden op de eilandengroep te helpen met de opvang van bootvluchtelingen, omdat ze geen accommodatie hebben. Ook wijst Malta, in koor gevolgd door een reeks andere lidstaten op de taken van Frontex.

Frontex
Deze organisatie is opgericht om de grenzen van de Europese Unie te bewaken. maar Frontex heeft echter geen expliciete taak om mensen te redden. De directeur van Frontex had dan ook de uitnodiging om te spreken in het Europees Parlement naast zich neergelegd en liet verstek gaan.

Een vertegenwoordiger van de Europese Commissie wilde het probleem vooral oplossen door samenwerking met derde landen (zoals Libië) en het versterken van Frontex. Maar verantwoordelijk Europees Commissaris Frattini liet begin juli weten dat de operaties van Frontex gevaar lopen, omdat er niet genoeg geld door de lidstaten beschikbaar wordt gesteld.

Menswaardige behandeling voor iedereen
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg wijst erop dat de lidstaten zich niet achter de oprichting van Frontex mogen verschuilen om hun verantwoordelijkheden te ontlopen. Zeker gezien het feit dat de lidstaten Frontex nog altijd niet van voldoende materiaal (helikopters etc.) voorzien. Het redden van bootvluchtelingen moet een expliciete taak zijn van Frontex. Daarnaast zullen Frontex-medewerkers moeten worden geschoold om asielzoekers te begeleiden. Economische migrant of niet, iedereen verdient een menswaardige behandeling.

Zie ook: