Het Europarlement stemde op 13 december definitief in met het chemicaliënvoorstel REACH. Het voorstel was oorspronkelijk bedoeld om Europeanen te beschermen tegen giftige stoffen in allerlei producten. Maar volgens Kathalijne Buitenweg beschermt het compromis amper de volksgezondheid en het milieu en is het vooral vrijblijvend.

Buitenweg noemt het teleurstellend dat maar 8.000 van de 100.000 bekende chemicaliën worden aangepakt. Chemische bedrijven mogen nog steeds kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen op de markt blijven brengen als zij de noodzaak daarvan kunnen aantonen. Van anti-kreukmiddel voor handdoeken tot vlamvertragende stoffen op ijskasten; chemicaliën zitten overal en er is onvoldoende bekend welke gevolgen zij hebben voor mens en milieu.

Van het oorspronkelijk strenge vervangingsprincipe is bijna niets meer over. In het compromis is afgesproken dat producenten en importeurs van gevaarlijke chemische stoffen plannen moeten maken voor vervanging. Buitenweg: "Het is bedroevend dat de grote fracties in het Europees Parlement (christen-democraten, socialisten en liberalen) niet kiezen voor onderzoek en het verplicht vervangen van foute stoffen, maar blijven steken in vrijblijvende plannenmakerij. Allerlei kankerverwekkende stoffen blijven gewoon de weg naar de kinderkamers vinden".

Industrie belangrijker dan mensen
Buitenweg noemt het bizar dat de christen-democraten en de sociaal-democraten alleen kijken naar de directe kosten van REACH voor de winstmarges van de chemische bedrijven en nauwelijks naar de maatschappelijke kosten van vervuilende stoffen (zoals bijvoorbeeld dure medische behandelingen).

Volgens Buitenweg leidt het nieuwe compromis tot onvoldoende vernieuwing van de industrie, terwijl tegelijkertijd stapels papieren plannen moeten worden geproduceerd. "De chemische industrie is prima in staat tot innovatie indien schadelijke chemische producten verboden worden. Toen asbest verboden werd, riep de industrie dat vervanging niet voorhanden was. Inmiddels is niet alleen bekend welk enorm leed door asbest is veroorzaakt, maar wordt er ook prima gebouwd met andere materialen. Het is een kwestie van willen."

Zie ook: