GroenLinks in het Europees Parlement heeft geen goed woord over voor de woensdag bekend geworden plannen van de Europese Commissie om de luchtvervuiling aan te pakken. "De Commissie vindt 230.000 vroegtijdige doden door fijnstof in 2020 kennelijk acceptabel. Wij vinden dit werkelijk schokkend", aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

De Europese Commissie maakte woensdag afgezwakte plannen bekend voor de aanpak van luchtvervuiling. Hierbij is duidelijk gebogen voor de lobby van de industrie. In plaats van het oorspronkelijke pakket maatregelen dat de industrie en overheden jaarlijks 11,8 miljard euro zou kosten, presenteerde de Commissie een plan dat 7,1 miljard per jaar gaat kosten.

Volgens Buitenweg is het gevolg hiervan niet alleen meer doden, maar uiteindelijk ook een aanzienlijk duurdere gezondheidszorg. "Onderzoek heeft aangetoond dat de kosten voor de gezondheidszorg in Europa bij het achterwege blijven van maatregelen in 2020 op kunnen lopen tot 609 miljard euro per jaar. De afgezwakte plannen die woensdag zijn gepresenteerd, gaan op den duur dus juist vele miljarden extra kosten. Het verschil is dat deze niet opgebracht worden door de industrie, maar door de samenleving", aldus Buitenweg.

Voorstellen

Ze wijst op de 45 voorstellen voor schonere lucht die GroenLinks dinsdag heeft gedaan. "Daarvan heeft het Milieu- en Natuurplanbureau gezegd dat ze de gezondheid van honderdduizenden Nederlanders aanzienlijk verbeteren. Het kan dus wel. Het is alleen een kwestie van politieke wil om nu maatregelen te nemen die op langere termijn veel kosten en vooral vele mensenlevens sparen."

Ze hoopt dat het Europees Parlement en de lidstaten, die zich nog over de plannen gaan buigen, het gebrek aan daadkracht van deze Europese Commissie zullen compenseren. "Eens te meer is aangetoond dat de ploeg van commissievoorzitter Barroso op milieugebied en volksgezondheid nauwelijks ambities heeft en haar oren laat hangen naar de industrielobby", aldus Buitenweg.