WC´s en douches zonder deuren, 40 stapelbedden in één ruimte, zeewater uit de kranen, en maar 11 migranten in het kamp. Dit trof een groep
europarlementariërs vorige week aan in het opvangcentrum op het Italiaanse eilandje Lampedusa. GroenLinkser Kathalijne Buitenweg, die deel uit maakte van de delegatie, reageerde verontwaardigd. "Dit is voor koeien! Zo vang je geen getraumatiseerde mensen op die dagenlang op zee hebben gedobberd!"

De dagen voorafgaand aan het bezoek van de eurodelegatie zagen omwonenden een record aantal militaire vliegtuigen mensen uit het centrum wegvoeren. In de weken ervoor zaten er meer dan 400 mensen in het opvangcentrum. Dit is ook ongeveer het gemiddelde aantal dat zich gewoonlijk in het centrum bevindt, waar plaats is voor maximaal 189 mensen.

Op de vraag wat er met al die mensen is gebeurd, antwoordden de Italiaanse autoriteiten dat degenen die asiel wilden aanvragen overgeplaatst zijn naar andere centra op Sicilië. Het kamp in Lampedusa is geen asielcentrum, maar een zogenaamd eerste opvang- en selectiecentrum. De delegatie kreeg echter geen inzage in de administratie om precies na te kunnen gaan wie er asiel hebben aangevraagd, hoeveel er teruggestuurd zijn naar Libië en wat er met de rest is gebeurd.

Collectief

Het kleine eilandje voor de kust van Sicilië krijgt jaarlijks te maken met duizenden vluchtelingen uit Afrika, die de Europese Unie binnen proberen te komen. Het kamp raakte in opspraak toen vorig jaar bekend werd dat Italiaanse autoriteiten grote groepen migranten collectief terugsturen naar Libië. Buitenweg en vele andere waarnemers hebben hun bezorgdheid geuit omdat veel mensen niet de kans krijgen asiel aan te vragen en dat aanvragen niet zorgvuldig en individueel behandeld worden. Dit is strijdig met internationaal recht.

Buitenweg erkent dat dit een probleem is dat de hele EU aangaat. "Maar de Italianen moeten wel open kaart spelen. Ze kunnen ons niet voor de gek houden door de vluchtelingen te verbergen, de administratie geheim te houden en NGO´s en journalisten toegang tot het kamp te ontzeggen. Als je weet dat van hieruit in twee weken elf charters naar Libië zijn gegaan, dan besef je dat er iets niet klopt." Een journalist van de Volkskrant moest zich voordoen als een medewerker van Buitenweg om het centrum in te komen.