De herhaaldelijke bestormingen van de Spaanse enclaves Melilla en Ceuta in Noord-Marokko tonen volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg de noodzaak aan van een Europees migratiebeleid. Toevallig stemde de justitiecommissie van het Europees Parlement woensdag voor een rapport dat het belang van economische migratie voor de Europese Unie erkent.

"De verschrikkelijke toestanden in Ceuta en Melilla vergroten de druk op de EU om legale migratiemogelijkheden te creëren. Oorzaak van de problemen is natuurlijk het grote verschil in rijkdom. Dat valt ook met een Europees migratiebeleid niet op te lossen, maar wel te verminderen. De lidstaten blijven wel erg stil over het voorstel van de Europese Commissie voor een dergelijk beleid. Ze denken het probleem kennelijk op te kunnen lossen met hogere hekken en extra prikkeldraad", aldus Buitenweg.

Ze pleit voor een migratiesysteem dat legale economische migratie naar de EU mogelijk maakt. Het beleid dient volgens haar gebaseerd te zijn op de behoeften en de opnamecapaciteit van de nationale arbeidsmarkten, maar ook op de noodzaak om illegale migratie te kanaliseren. Hierbij moeten de rechten van migranten en de gevolgen voor de herkomstlanden in acht worden genomen. Buitenweg denkt aan Europese loketten in de landen van herkomst waar mensen informatie kunnen krijgen over banen in de lidstaten.

"In 2030 zal er volgens de Europese Commissie door vergrijzing in Europa een tekort van 20 miljoen arbeidskrachten zijn ontstaan. Wie vandaag de dag nog durft te beweren dat Europa geen economische migratie nodig heeft, steekt zijn kop in het zand. En wie denkt dat hekken wanhopige mensen tegenhoudt ook", aldus Buitenweg. Het parlementaire rapport waarover de justitiecommissie vandaag stemde, is een reactie op een recent groenboek van de Europese Commissie over dit onderwerp.

Buitenweg vindt dat de opvangfaciliteiten voor mensen die de EU eenmaal hebben bereikt aanzienlijk moeten verbeteren. "Onlangs heb ik het opvangkamp op het Italiaanse eiland Lampedusa bezocht en de omstandigheden daar zijn werkelijk schrijnend. Om aan de directe nood in Ceuta en Melilla tegemoet te komen, moet er dan ook meer geld uit de Europese begroting naar de Spaanse regering om de asielzoekers op een humane manier op te vangen."