GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft woensdag in een ingelast debat de Raad van Ministers, de Europese Commissie en de lidstaten gevraagd de krampachtige manier op te geven waarop met migratie naar de Europese Unie wordt omgegaan. Dit naar aanleiding van de dramatische situatie in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla en op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Buitenweg uitte niet alleen zware kritiek op de behandeling van de migranten door de Marokkaanse autoriteiten, maar gaf ook Europa een veeg uit de pan. “Wij kunnen niet weigeren te kijken waar mensen heen worden gevoerd. Als mensen omkomen van honger en dorst in de woestijn is dat nu ook namens de Europese Unie.”

De Europese Commissie heeft begin deze week wel een commissie gestuurd naar de Spaanse enclaves, maar Buitenweg stelde vast dat de leden vooral specialisten in grensbewaking waren. Zij vroeg zich af of er wel een beoordeling gemaakt is door mensenrechtenexperts van de behandeling van de migranten door de autoriteiten. “De belangrijkste uitkomst van het bezoek van de delegatie van europarlementariërs aan het Italiaanse eiland Lampedusa een maand geleden is dat permanent toezicht op de opvang van asielzoekers onontbeerlijk is”, volgens Kathalijne Buitenweg. “Migranten hebben net als alle andere Europeanen recht op een menswaardige behandeling.”

Buitenweg pleit voor een beperkt legaal migratiekanaal. “We juichen het toe als mensen binnen de grenzen van Europa zich ontplooien en nieuwe perspectieven zoeken. Als mensen van buiten de EU hier hetzelfde willen doen, is het al snel crimineel terwijl ze nieuwe kansen willen. Het kanaliseren van migratie is bovendien goed voor de dynamiek van de Europese economie, die nood heeft aan jonge geschoolde mensen”, aldus Buitenweg.