GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt dat de Europese Unie de berichten over mogelijke geheime detentiecentra van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Europa niet naast zich neer kan leggen. Die centra zouden zich in Polen en kandidaat-lidstaat Roemenië bevinden.

In deze kampen zouden terrorismeverdachten vastgehouden worden en door de Amerikanen onderworpen aan martelingen. De regeringen van beide landen ontkennen het bestaan van dergelijke kampen in alle toonaarden.

In een spoeddebat maandagavond drongen vrijwel alle politieke fracties in het Europees Parlement bij Europees Commissaris Frattini aan op een diepgaand onderzoek. Volgens Kathalijne Buitenweg moet de EU alles in het werk stellen om de waarheid te achterhalen, omdat als de berichten waar zijn de mensenrechten ernstig in het gedrang komen. Frattini wil eerst bewijzen zien en zal alleen gesprekken blijven voeren met de lidstaten en niet-gouvernementele organisaties, omdat de EU het volgens hem aan juridische middelen ontbreekt een onderzoek in te stellen.

Artikel 7

Op aandringen van Kathalijne Buitenweg deed Frattini wel de toezegging dat er sancties zullen volgen als een lidstaat zich schuldig blijkt te hebben gemaakt aan het toestaan van dergelijke praktijken op zijn grondgebied. De zwaarste straf die de EU kan inzetten tegen lidstaten die de mensenrechten ernstig schenden, is het ontzeggen van stemrecht in de ministerraad. Dit is de zogeheten artikel 7-procedure.

Italië en Duitsland hebben inmiddels juridische stappen genomen om te kijken of de CIA zich schuldig gemaakt heeft aan illegale operaties op EU-grondgebied. De Raad van Europa en de Verenigde Naties zijn ook een onderzoek gestart naar de ernstige beschuldigingen.

Voor een geheime dienst is de CIA de laatste tijd hoe dan ook veel in het nieuws geweest. Spanje zou gebruikt zijn als doorvoerland van verdachte terroristen en in Italië en Duitsland zou de CIA twee radicale imams ontvoerd hebben.