Donderdag heeft het Europees Parlement een ambitieus pakket maatregelen goedgekeurd om beter voorbereid te zijn als er een vogelgrieppandemie uitbreekt in Europa. “Met deze aanbevelingen is dat ook het geval,” zegt Bart Staes die dit onderwerp voor GroenLinks en het Vlaamse Groen! nauwlettend volgt. “Zowel volksgezondheid als dierenwelzijn worden nu beter beschermd.”

In het geval dat er een pandemie uitbreekt moet het transport van besmette dieren volledig worden stilgelegd, vindt het Europees Parlement. Volgens Bart Staes een goed besluit, omdat een transportverbod één van de pijlers is van elke strategie tegen vogelgriep. “Vogelgriep verspreidt zich voornamelijk door het vervoer van besmette dieren,” aldus Staes.

Ook mag er gevaccineerd gaan worden zonder dat dit consequenties heeft voor de export. Maar het is de vraag of de Nederlandse pluimveesector preventief wil vaccineren, omdat de kosten daarvoor niet te overzien zijn. Er zal dan uiteindelijk toch geruimd gaan worden als bedrijven getroffen worden door de vogelgriep.

Een betere observatie van de vogeltrek is ook noodzakelijk om meer inzicht te krijgen in de routes die trekvogels volgen en het gevaar wat dat met zich meebrengt. “Maar ik vind het nog belangrijker dat er strengere controle komt op de handel in wilde dieren,” zegt Bart Staes. Op het vliegveld van Londen  bijvoorbeeld werden onlangs met vogelgriep besmette zangvogels aangetroffen, die voor de handel bestemd waren.

Het Europees Parlement heeft in het rapport ook een duidelijke link gelegd tussen vogelgriep en het gevaar dat de ziekte voor de mens kan hebben. In Zuidoost-Azië zijn inmiddels al tientallen dodelijke slachtoffers gevallen.

Solidariteit
Het Europees Parlement roept de lidstaten op tot onderlinge solidariteit indien een grieppandemie uitbreekt. Antivirale middelen en eventueel beschikbare vaccins moeten gedeeld worden met de lidstaten die er het meeste nood aan hebben. Momenteel is dat niet het geval. Tegelijkertijd pleit het Europees Parlement er ook voor andere landen buiten Europa die getroffen zijn door de vogelgriep financieel, wetenschappelijk en logistiek te ondersteunen.