Het Europees Parlement heeft strenge minimumvoorschriften vastgesteld die het blootstellen van werknemers aan de risico's van elektromagnetische velden aan banden leggen. "Gelukkig is een meerderheid van de parlementariërs doof gebleven voor de lobbyactiviteiten van de elektronicaproducenten," aldus GroenLinks-europarlementariër Theo Bouwman.
Werkgevers zijn in de toekomst verplicht om hun medewerkers een medisch onderzoek te laten ondergaan indien wordt vastgesteld dat ze zijn blootgesteld aan een sterkte boven een bepaalde grenswaarde. Dat betekent dat werknemers beter beschermd zullen zijn tegen de schadelijke effecten van elektromagnetische velden. Het gaat dan bijvoorbeeld om werknemers van elektronicaproducenten als Philips, die belast zijn met het testen van nieuwe apparaten. Ook medisch personeel dat met MRI-scanners moet werken geniet met de nieuwe regels een betere bescherming.
De nieuwe richtlijn, die dankzij de inspanningen van Bouwman al per 1 mei a.s. in werking treedt, maakt deel uit van een heel pakket maatregelen om werknemers beter te beschermen tegen o.a. lawaai, trillingen en optische straling. Bouwman, voorzitter van de Commissie Sociale Zaken van het Europees Parlement, was één van de initiatiefnemers van de tekst, die in samenwerking met de Ministerraad werd voorbereid.
Er is nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs om met zekerheid vast te stellen of de straling van elektromagnetische velden ook op lange termijn schadelijke gevolgen heeft en bijvoorbeeld kankerverwekkend kan zijn. Klachten over hoofdpijn en branderige huid zijn echter veelvuldig, en er zal dan ook uitgebreid onderzoek op dit punt moeten worden gedaan. Bouwman: "We hebben een goede basisrichtlijn, die o.a. voorziet in vijfjaarlijkse rapportering over de voortgang van het onderzoek. Zodra schadelijke effecten op lange termijn bewezen zijn, zullen ook daartegen maatregelen genomen worden."