Sinds een jaar heeft de Amerikaanse douane rechtstreeks toegang tot de passagiersgegevens van alle vluchten uit Europa, zoals creditcardnummers, reisschema's en familiegegevens. De commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement floot donderdag 18 maart de Europese Commissie terug en eist betere privacy-waarborgen.
De Europese Commissie moet zijn vaststelling intrekken dat de overdracht van passagiersgegevens aan de VS met voldoende privacy-waarborgen is omgeven. De Amerikanen eisen teveel gegevens, bewaren ze te lang en gebruiken ze voor veel meer doelen dan terrorismebestrijding. Dit stelt de commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement donderdag 18 maart.
Onvoldoende voor Bolkenstein
GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "Dit is een dikke onvoldoende voor Commissaris Bolkestein. Hij voerde namens de Europese Commissie de onderhandelingen. Hoewel hij enkele marginale verbeteringen kon afdwingen vindt het Europees parlement het niet genoeg.” Het besluit dat de Europese Commissie heeft genomen onder grote Amerikaanse druk, ondermijnt de Europese privacy regelgeving vindt Buitenweg. “Natuurlijk moeten er stevige maatregelen genomen worden voor de bestrijding van het terrorisme. Maar inbreuken op de privacy moeten wel proportioneel blijven.”
Creditcardnummers
De Amerikaanse douane heeft sinds maart 2003 toegang tot passagiersgegevens van alle vluchten uit Europa, zoals creditcardnummers, reisschema's en familiegegevens. Bij de massale opslag van grote hoeveelheden gegevens, gedurende lange tijd, is onduidelijk wie er allemaal over mogen beschikken. De commissie burgerlijke vrijheden dringt er op aan over te gaan op een zogenaamd ´pushsysteem´ in plaats van het op dit moment gehanteerde ´pullsysteem´. In een push systeem wordt een beperkt aantal gegevens door de vliegmaatschappijen aan de VS-autoriteiten ter beschikking gesteld.
Onbeperkt
Nu kunnen de grensautoriteiten van de VS in de Europese boekings- en reserveringssystemen vrijwel onbeperkt gegevens halen. "Dat is natuurlijk mooi makkelijk, maar ook een beetje jammer. Als je de passagiers in het vliegtuig zou vragen om al die gegevens in te vullen en erbij vertelt dat die gegevens overgedragen worden aan de Amerikaanse douane, denk ik dat de ophef en weerstand tegen deze gang van zaken veel groter is dan nu het geval is”, aldus Buitenweg.
Hof van Justitie
De commissie burgerlijke vrijheden behoudt zich het recht voor het besluit van de Europese Commissie, maar ook de overeenkomst die daar binnenkort op volgt, aan het Hof van Justitie in Luxemburg voor te leggen. De huidige wijze van overdracht van passagiersgegevens lijkt in strijd met Europese privacyregels.