Het Europees Parlement heeft besloten de markt voor postdiensten vanaf 2011 volledig te liberaliseren. Vanaf dan mogen nationale postbedrijven in Europa geen monopolie meer hebben op postzendingen onder de 50 gram. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is tegen het voorstel.

Volgens Lagendijk zijn de softe mogelijkheden die lidstaten hebben om een goede service tegen een redelijke prijs te waarborgen, niet voldoende: "Europa kan geen garanties geven en er is een zeer grote kans dat de liberalisering van postdiensten leidt tot veel ontslagen en slechtere arbeidsomstandigheden voor postmedewerkers."

5 miljoen arbeidsplaatsen
Momenteel zijn er ongeveer vijf miljoen mensen werkzaam in de Europese postsector. Lagendijk maakt zich grote zorgen om de consequenties voor deze medewerkers: "Aanbieders van postdiensten zullen er straks alles aan doen om hun kosten zo laag mogelijk te houden om onderling te concurreren. In het geliberaliseerde deel van de postmarkt in Nederland zie je nu al dat bijna alle postorderbedrijven met stukloon zijn gaan werken. Hierdoor veranderen vaste banen in onzekere deeltijdbanen. Postbezorgers in dit deel van de markt worden vaak onderbetaald en hebben te maken met grote onzekerheden."

Hogere prijzen, slechtere dienstverlening
Het doel van het voorstel is om de postdiensten goedkoper te maken voor de burger en de dienstverlening te verbeteren. Lagendijk betwijfelt of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren: "In landen als Engeland en Zweden is de postmarkt al geliberaliseerd en daar zie je grote problemen. De prijzen zijn er verdubbeld en de dunbevolkte gebieden worden nauwelijks bediend. Het kunnen versturen en ontvangen van brieven tegen een redelijke prijs moet voor iedereen een basisrecht blijven", aldus Lagendijk.

Liberalisering uitgesteld
De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, wilde de markt voor postdiensten eigenlijk al vanaf 2009 volledig openstellen voor concurrentie. Het Europees Parlement vond dat te vroeg en wilde met name de kleine lidstaten met kwetsbare postdiensten meer tijd geven. Volgens Joost Lagendijk is dit naïef: "De problemen van kleine lidstaten en dunbevolkte gebieden zijn natuurlijk in 2011 niet opgelost. Het bedienen van dergelijke gebieden zal altijd verliesgevend en dus onaantrekkelijk blijven voor marktbedrijven."

Boterzachte beloftes
Lagendijk heeft zware twijfels over de vraag of dit nu de boodschap is die het Europees Parlement moet uitdragen: "Mooie beloftes aan de consumenten, waarvan we weten dat ze boterzacht zijn. Aan de andere kant aankondigingen van ingrijpende wijzigingen voor de werknemers, waarvan we weten dat ze keihard kunnen uitpakken. Dat is niet mijn idee van een sociaal Europa."

Nederland voorop
Nederland gaat in januari 2008 de postmarkt voor brieven tot 50 gram al privatiseren. Dit staat in de nieuwe postwet, die op 5 juni door de Tweede Kamer is aangenomen. Daarin wordt echter ook gesteld dat de liberalisering alleen doorgaat als de postmarkten van Groot-Brittannië en van Duitsland tegen die tijd ook zijn opengesteld. Dit gaat vrijwel zeker gebeuren nu liberalisering vanaf 2011 verplicht is in heel Europa.

Zie ook: