GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg reageert met afschuw op de uitspraak van een Libische rechtbank, die opnieuw vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts ter dood heeft veroordeeld. De zes zouden in 1998 meer dan 400 Libische kinderen moedwillig met HIV besmet hebben.

"Aan hun lijdensweg van nu al bijna 8 jaar gevangenis komt maar geen einde. De verpleegsters en de arts krijgen wel weer de kans om in hoger beroep te gaan met dit zwaard van Damocles boven hun hoofd, maar het is verschrikkelijk dat deze mensen schuldig worden geacht aan een misdaad, die ze overduidelijk niet hebben begaan en slachtoffer zijn van een eindeloos diplomatiek steekspel," aldus Buitenweg.

Bekentenissen verkregen door foltering
In 2004 waren de zes al eens tot het vuurpeloton veroordeeld, maar het Libische Hooggerechtshof greep eind 2005 in, omdat er sprake was van onregelmatigheden en ze daardoor geen eerlijk proces hadden gehad. Volgens de zes fungeren zij als zondebokken voor de onhygiënische toestanden in het ziekenhuis van de tweede stad van Libië, Benghazi. In eerste instantie hadden de zes bekend, maar later trokken ze die bekentenissen in, omdat ze gemarteld zouden zijn tijdens de verhoren.

Tijdens dit tweede proces kwamen vooraanstaande wetenschappers in het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Nature naar voren met nieuwe onomstotelijke bewijzen, dat de kinderen al ruim voor de komst van de zes naar Libië besmet waren geraakt. Maar deze steun uit onafhankelijke, wetenschappelijke hoek heeft niet mogen baten, de rechter legde het bewijs naast zich neer.
Het doodvonnis leidde tot grote vreugde bij de ouders van de besmette kinderen, die in de rechtszaal in juichen uitbarsten.

Stille diplomatie
De Europese Unie en de VS zijn al geruime tijd in alle stilte bezig de Libische autoriteiten te bewegen de zes vrij te laten. Libië wil in ruil daarvoor veel geld zien, de ouders hebben per geïnfecteerd kind een schadevergoeding geëist van 10 miljoen euro.

De Bulgaarse regering heeft altijd geweigerd dit te betalen. De Europese Commissie heeft een fonds ingesteld bestaande uit 2 miljoen euro waaruit de medische behandeling betaald wordt. Deze behandelingen hebben veel succes, maar toch zijn er sinds 1999 50 kinderen overleden aan de gevolgen van AIDS.

De Europese Commissie liet in een reactie weten dat de gang van zaken onacceptabel is, maar liet in het midden welke maatregelen er nu genomen gaan worden. Het Europees Parlement zal binnenkort een delegatie naar Libië sturen waar dit onderwerp niet onbesproken kan blijven en de Groenen zullen in januari proberen het onderwerp op de agenda van de plenaire vergadering te zetten.

Kathalijne Buitenweg vraagt zich af of het geen tijd is om de weg van stille diplomatie te verlaten en de Libische alleenheerser Ghadafi stevig onder de druk te zetten. "Ghadafi wil ten opzichte van de ouders geen gezichtsverlies lijden, maar hij kan het zich ook niet veroorloven de recente verbetering in de relaties met het westen op te geven." Libië was tot voor kort een paria in de internationale gemeenschap vanwege de bomaanslag in Lockerbie in 1988. Na het betalen van miljoenen euro's schadevergoeding werden de economische sancties tegen het Noord-Afrikaanse land opgeheven.

Zie ook: