Het Franse parlement heeft op 12 oktober een voorstel aangenomen waarin het strafbaar is de Armeense genocide in Frankrijk te ontkennen. Tegelijkertijd werd bekend dat de Turkse schrijver Orhan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur heeft gewonnen. Joost Lagendijk (GroenLinks) spreekt van een ironische samenloop van omstandigheden.

Lagendijk wijst op het samenvallen van de stemming in het Franse parlement en het toekennen van de Nobelprijs aan Pamuk. "Door de Turkse wet te trotseren, die het strafbaar stelt om van mening te verschillen over de gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog is Pamuk, onder luide instemming van Europa, de kampioen van het vrije woord geworden. En terwijl hij de Nobelprijs wint besluiten de Franse parlementariërs de vrijheid van meningsuiting te beknotten door afwijkende meningen over diezelfde gebeurtenissen strafbaar te stellen."

"Ik hoop van harte dat de Franse Senaat, die het laatste woord heeft, de wet alsnog naar de prullenbak verwijst. Door van bovenaf iedereen met een afwijkende mening de mond te snoeren, wordt de democratisering van het debat in Turkije ernstig belemmerd door Frankrijk. Voor de in Turkije levende Armeniërs is deze wet ronduit slecht nieuws. De wet vormt een obstakel voor de pogingen van Pamuk en anderen om Turkije en Europa samen te brengen en te strijden voor vrijheid van meningsuiting", aldus Lagendijk.

"Maar bovenal wil ik Orhan Pamuk hartelijk feliciteren met de Nobelprijs, ik heb grote bewondering voor zijn werk waarin hij werelden verenigt waarvan te vaak wordt gezegd dat ze 'met elkaar in botsing' zouden zijn. Ik bewonder hem ook voor de politieke moed die hij toonde door in Turkije het debat aan te gaan over Armeense kwestie en door zich dapper in te zetten voor de vrijheid van meningsuiting," besluit Joost Lagendijk.

Zie ook