Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) heeft dubbele gevoelens over het door de Europese milieuministers gesloten akkoord over het verbeteren van de luchtkwaliteit. “Aan de ene kant is het goed dat de ministers ambitieuzer zijn dan het Europarlement, maar het resultaat blijft pover in vergelijking met regels in de Verenigde Staten."

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie hanteert veel strengere normen voor fijne stofdeeltjes in de lucht. De EU slaat deze aanbevelingen in de wind.

Buitenweg: “Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie getuigde al van niet veel ambitie. Dit akkoord is daarom geen goed nieuws voor de 1.700 Nederlanders, die jaarlijks sterven aan de gevolgen van schadelijk fijn stof in de lucht. In de hele Europese Unie speelt luchtvervuiling zelfs een rol bij het voortijdig overlijden van 350.000 mensen! Ik vind het een slechte zaak dat de EU compromissen blijft sluiten over de ruggen van de gezondheid van haar burgers.”

Over de rol van de Nederlandse staatssecretaris Van Geel is Buitenweg in het geheel niet te spreken. Van Geel stemde als enige tegen het voorstel, omdat hij de invoering van bindende normen verder wilde uitstellen. Die normen moeten volgens de Milieuraad vanaf 2011 gaan gelden voor fijn stof en vanaf 2015 voor zeer fijn stof.

Van Geel vindt de plannen onrealistisch en pleitte tevergeefs voor flexibiliteit bij het halen van de luchtkwaliteitsnormen. Buitenweg denkt dat de normen wel degelijk haalbaar zijn. “Maar dan moet de Nederlandse regering niet langer terugschrikken voor maatregelen als het verhogen van de accijns op diesel, verlaging van maximumsnelheden en het beperken van de toegang tot stadscentra voor vuile voertuigen.”