In juni heeft de EU een akkoord gesloten met Australië om passagiersgegevens over te dragen aan de Australische autoriteiten. Europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt het schandalig dat het Europees Parlement volledig buitenspel is gezet en hoopt dat de Tweede Kamer het akkoord verwerpt.

Deze week werd in de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europees Parlement gedebatteerd over het akkoord. In de overeenkomst staat dat vliegtuigmaatschappijen aan Australië gegevens die ze hebben in hun reserveringssystemen over passagiers moeten overdragen. De Australische regering wil deze gegevens onder andere gebruiken in de strijd tegen terrorisme en ernstige criminaliteit.

Procedure
Kathalijne Buitenweg is verontwaardigd: "Het Europees Parlement is over deze onderhandelingen zelfs nooit officieel op de hoogte gesteld en staat nu met lege handen. Ik kan niets anders zeggen dan dat het akkoord ondemocratisch en ontransparant tot stand is gekomen."

Inhoud akkoord
"Ik moet toegeven dat het akkoord een tikje beter is dan de overeenkomst met de Verenigde Staten. Zo belooft Australië gevoelige gegevens onmiddellijk te vernietigen en worden de gegevens maximaal vijfenhalf jaar bewaard in plaats van vijftien zoals in het akkoord met de VS is vastgelegd. Toch blijven de belangrijkste vragen onbeantwoord:

  • Zijn deze gegevens wel echt nuttig en nodig in de strijd tegen terrorisme?
  • Worden ze niet ook voor andere doeleinden gebruikt?
  • Wat gebeurt er met deze gegevens?
  • En wat is het risico dat bijvoorbeeld creditcardgegevens op straat komen te liggen?

Ik hoop dat de 27 nationale parlementen ook deze vragen stellen."

Race
Vorig jaar heeft de Europese Unie al een akkoord gesloten met de Verenigde Staten over het overdragen van passagiersgegevens. Op dit moment buigt het Europees Parlement zich ook nog over een voorstel van de Europese Commissie op basis waarvan Europa zelf passagiersgegevens zou gaan verzamelen. "Het ene akkoord leidt tot het andere," aldus Buitenweg, "Er lijkt wel een race gaande om wie er de meeste gegevens kan verzamelen. En dat terwijl we eerst eens zouden moeten kijken naar het nut en de noodzaak daarvan."

Zie ook: