Volgens nieuwe Europese wetgeving moet een deel van de producten waarvoor genetische manipulatie is gebruikt geëtiketteerd zijn. Daardoor kunnen consumenten een bewuste keuze maken of ze wel of geen gen-voedsel willen eten. GroenLinks voerde zondag actie bij de supermarkt tegen de onvolledigheid van die etikettering.

Boter kaas en eieren
De Europese verordening die zondag 18 april in werking trad geldt helaas niet voor producten van dieren die genetisch gemanipuleerd voedsel hebben gegeten. Dit zijnproducten als boter, vlees, kaas, melk en eieren. GroenLinks wil ook voor die producten etikettering.

Nederlandse koeien
Nederlandse koeien worden op grote schaal gevoederd met gen-soja. Van de Europese consumenten is 71 procent tegen gentech-voeding. Volgens  Goede Waar & Co zijn in Nederland alleen biologische producten gegarandeerd gentechvrij. Sommige supermarktketens als Carrefour in Frankrijk, Tesco in Groot-Brittannië en Delhaize in België eisen van hun huismerkproducten dat bijvoorbeeld het vlees en de eieren vrij van indirecte gen-soja en gen-maïs zijn. “Dat is ook te merken bij producenten van vlees, eieren en dergelijke in die landen. Die houden daar rekening mee”, aldus GroenLinks-europarlementariër Alexander de Roo.

Weet wat je eet
Samen met de consumentenvereniging Goede Waar & Co plakte GroenLinks stickers op producten die consumenten in de supermarkt hadden gekocht waar het label 'genetisch gemanipuleerd' ontbrak. “Ook bij producten van dieren die  genetisch gemanipuleerde voedsel heb je als consument het recht dat te weten. Mensen moeten in staat worden gesteld om deze producten links te laten liggen", De Roo.

Biodiversiteit
De teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen vormt een grote bedreiging voor de biodiversiteit. Door het verbouwen van genetisch gemanipuleerde gewassen als gen-soja kunnen gemanipuleerde genen zich ongecontroleerd verspreiden in het milieu, waardoor het ecologische evenwicht mogelijk verstoord raakt. Via de actie willen GroenLinks en Goede Waar &CO de Nederlandse regering oproepen tot scherpere regels voor etikettering dan de Europese regels. De Roo: “Via een convenant met Nederlandse boeren is het mogelijk om ook deze producten te gaan etiketteren."

Aanvullende info:
http://www.goedewaar.nl/gentech-waarschuwing.asp

http://www.milieudefensie.nl/campagnes/voedsel/publicaties/infoblad_gentech.htm