Eind maart riepen GroenLinks lijsttrekker Kathalijne Buitenweg en collegaparlementariërs, verenigd in de Campaign for Parliament Reform, alle kandidaten voor de komende Europese verkiezingen op om een 'hervormingsbelofte' te tekenen. 75 kandidaten van verschillende fracties en uit verschillende lidstaten hebben de belofte inmiddels ondertekend.
Kathalijne Buitenweg is met PvdA europarlementariër Michiel van Hulten medeoprichter van de Campaign for Parliament Reform (CPR) waarin hervormers uit alle fracties en lidstaten zitting hebben. Ondanks hun politieke verschillen zijn de leden van de CPR het over één ding eens: om het Europees Parlement geloofwaardiger en effectiever te maken zijn hervormingen nodig. Ze hebben in het verleden al een heel aantal veranderingen bereikt, zoals de afschaffing van de slecht bezochte vrijdagzittingen in Straatsburg.
Pledge
De leden van de CPR kregen het idee voor een getekende belofte, of pledge, tijdens een bezoek aan hun Amerikaanse collega's van het Congres in Washington. Om kiezers de mogelijkheid te geven van te voren te weten wat ze van hun volksvertegenwoordigers kunnen verwachten en om druk uit te oefenen op politici om geen loze beloften te doen, leggen pressiegroepen pledges voor aan kandidaten voor het congres - een soort contract met de kiezers waarin de kandidaten verklaren zich ergens voor in te zetten.
Straatsburg
In de door CPR gelanceerde pledge beloven de kandidaat-leden van het Europees Parlement zich concreet in te zetten voor hervorming van het onkostensysteem, zodat alleen werkelijk gemaakte kosten gedeclareerd kunnen worden. Verder beloven de ondertekenaars o.a. dat ze zich sterk zullen maken voor de afschaffing van Straatsburg als tweede vergaderzetel van het Europees Parlement.
Onstuitbaar
Buitenweg is opgetogen over het succes van het initiatief: "De interesse van kandidaten én media vandaag belooft veel goeds. Het is zaak om de bal verder te laten rollen en een onstuitbare hervormingsbeweging creëren die het Europees Parlement in de toekomst meer geloofwaardigheid zal geven." Binnenkort zal op de website van de CPR een 'reform index' komen te staan, waarin kiezers kunnen zien hoe zittende EP-leden die zich opnieuw kandidaat stellen in het verleden over hervormingsvoorstellen gestemd hebben.
Nederlandse europarlementariërs
In 1999 hebben de Nederlandse afgevaardigden al vrijwillig een gedragscode ondertekent waarin ze o.a. beloven alleen werkelijk gemaakte reiskosten te declareren. De cijfers van GroenLinks zijn online te vinden in de financiële jaarverslagen met daarin ook de terugbetaling aan het Europees Parlement van teveel ontvangen reisvergoeding. Het Radio 1 Journaal concludeerde in februari 2004, na onderzoek onder alle Nederlandse fracties in het Europees Parlement, dat in ieder geval de PvdA, GroenLinks, SP en twee VVD'ers zich aan deze code hebben gehouden. Over de anderen is nog geen informatie bekend.
Kijk ook op de site van de Campaign for Parliament Reform
Tekst van de pledge:
Als ik in juni 2004 word gekozen tot Lid van het Europees Parlement beloof ik mij in te zetten voor:
Grotere doelmatigheid door een einde te maken aan de huidge drie werkplekken van het Europees Parlement, en te kiezen voor één zetel - in Brussel;
Meer transparantie door hervorming van het stelsel van onkostenvergoedingen, inclusief de invoering van een reiskostenvergoeding op basis van werkelijk gemaakte kosten;
Betere controleerbaarheid, door de invoering van een aangescherpte gedragscode voor parlementariërs waarin hun rechten en plichten worden beschreven, en een verdere hervorming van het Reglement van Orde van het Parlement.