Het Europees Parlement wil een resoluut strenger beleid wat betreft het recyclen van accu's en batterijen en wil cadmiumhoudende batterijen verbieden. Alexander de Roo, GroenLinks europarlementariër en vice-voorzitter van de milieucommissie in het Europees Parlement, roept de milieuministers op om het voorbeeld van het Parlement te volgen.

In Europa worden jaarlijks 160.000 ton batterijen verkocht. Bijna driekwart van die batterijen zijn niet-oplaadbaar, en riskeren dus na gebruik in het milieu te belanden. Vandaar dat de Europese Commissie besloten heeft om de lidstaten te verplichten een minimum aantal van die batterijen in te zamelen en te recyclen.

Inzameling
Het voorstel was om jaarlijks per inwoner minstens 160 gram oude batterijen in te zamelen. Het Europees Parlement vond dit te weinig, en maakte daar minstens 50% van alle verkochte batterijen van. Ook vond het Parlement dat voor alle batterijensoorten waarvoor een vervangende oplossing bestaat, het gebruik van cadmium en zware metalen verboden moet worden.

Lobby
De Roo: "Ik ben blij dat het Parlement het oneens was met de Commissie en veder wil gaan met het beleid om cadmium te vervangen. Cadmium is een uiterst giftige stof. Er bestaan alternatieven, daarom moet cadmium gewoon verboden worden! Gelukkig zijn mijn collega's immuun gebleven voor de soms schandelijke lobbypraktijken van de batterijenindustrie."

Nederlands Voorzitterschap
De bal ligt nu bij de Raad. De Roo: "Ik hoop dat de lidstaten ook verder gaan op de ingeslagen weg om cadmium te verbieden. En ik doe een beroep op zowel het Ierse voorzitterschap als op het aankomende Nederlandse voorzitterschap om voorstellen te doen in die richting."