Het Europees Parlement zal het Hof van Justitie vragen om de overeenkomst te toetsen die de Europese Commissie met de Verenigde Staten heeft gesloten over de doorgifte van passagiersgegevens. Europees lijsttrekker voor GroenLinks Kathalijne Buitenweg spreekt van een overwinning van de sterkte van het recht op het recht van de sterkste.
Eerder keurden de europarlementariërs reeds de overeenkomst tussen de EU en de VS af, omdat deze in strijd is met Europese regels voor de bescherming van privacy. Ze vroegen Commissaris Bolkestein om opnieuw te onderhandelen met de Amerikanen. Toen de Commissie niet bereid bleek tot een herziening van de overeenkomst en doof bleef voor het advies van het Parlement, besloten de parlementariërs om naar het Hof van Justitie te stappen.
Medische gegevens
Sinds vorig jaar maart eisen de VS onbeperkt toegang tot de gegevens van alle passagiers op alle vluchten uit Europa. Deze gegevens worden zeer lang opgeslagen, zonder dat duidelijk is wie er allemaal over mogen beschikken en hoe missers kunnen worden rechtgezet. Het gaat om gegevens als creditkaartnummers, emailadressen, maaltijdwensen (waaruit iemands godsdienst valt af te leiden) of zelfs medische gegevens.
Ongelimiteerde toegang
Buitenweg: "We zijn niet tegen een overeenkomst, maar wel tegen déze overeenkomst. Privacy is niet heilig, maar inbreuken moeten wel proportioneel zijn. Belangrijk is onder meer dat de verstrekking van de gegevens op basis van een 'push-systeem' plaatsvindt, dat wil zeggen dat een beperkt aantal gegevens door de vliegmaatschappijen aan de autoriteiten ter beschikking gesteld wordt. En dat niet, zoals Bolkestein en de VS eerder afspraken, de autoriteiten zichzelf kunnen bedienen door ongelimiteerde toegang tot de gegevens in de boekingssystemen van de vliegtuigmaatschappijen."
Oproep aan de vliegtuigmaatschappijen
Wanneer het Hof uitspraak zal doen is nog niet bekend. Vooralsnog houden de Amerikaanse autoriteiten inzage in de passagiersgegevens. Dit gebeurt onder Amerikaanse wet, maar is strijdig met het Europese recht. Buitenweg moedigt vliegtuigmaatschappijen dan ook aan zich aan de Europese privacy-regels te houden en, zoals Alitalia dat reeds doet, de VS toegang tot het boekingssysteem te ontzeggen. Een dergelijke stap dwingt de Amerikaanse autoriteiten om zelf de passagiers bij aankomst individueel te ondervragen, zodat deze zich beter bewust worden van de informatie die men over hen wil vergaren - en de mogelijkheid krijgen hier zelf tegen in verweer te komen.