Het Europees Parlement heeft ingestemd met enkele maatregelen om goederen gemakkelijker toe te laten in andere EU-lidstaten en om het vertrouwen van consumenten te verhogen. Volgens GroenLinks moeten consumenten veel beter beschermd worden door het verbeteren van wetgeving en strengere controle op producten.

"Vorig jaar zijn we allemaal ontzettend geschrokken van de grote hoeveelheden gevaarlijk speelgoed op de Europese markt. Toen bleek dat fabrikanten te veel macht hebben bij het opstellen van de standaarden van producten. Vandaar dat het noodzakelijk is om eisen voor het beschermen van consumenten in wetgeving vast te leggen. De Groenen pleiten hier al enige jaren voor”, zegt GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Fabrikanten te veel macht
Sinds de jaren ’80 bestaan er speciale instanties die de standaardeisen van producten bepalen. Fabrikanten hebben hierin veelal een sterke vertegenwoordiging. Volgens Buitenweg moet dat echt anders: “Natuurlijk moet het Europees Parlement zich niet bezighouden met alle technische details. Dat moeten we vooral aan de experts overlaten. Maar essentiële voorwaarden moeten we wel in wetten vastleggen, zodat je geen verstrengeling van belangen krijgt en de veiligheid voor consument en het milieu voldoende beschermd zijn''.

Betere controle
GroenLinks vindt dat ook de controle flink moet verbeteren. De wetsvoorstellen waarover het Europees Parlement dinsdag discussieerde zijn gericht op meer en effectiever markttoezicht. Vooral ook bij de import van producten uit landen buiten de Europese Unie, waar vaak andere eisen gelden.

Volgens Buitenweg is het naïef om te verwachten dat alle eisen worden nageleefd als je onvoldoende controleert. “We moeten er zeker van zijn dat producten op de Europese markt veilig en milieuvriendelijk zijn. Producenten en importeurs zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van hun producten. Het is daarom goed dat de nieuwe regels lidstaten verplichten om strenge sancties op te leggen als EU-wetgeving niet wordt nageleefd."

De nieuwe wetgeving blijkt ook hard nodig in Nederland. Afgelopen maandag werd bekend dat de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit over onvoldoende middelen beschikt om te kunnen garanderen dat het vlees op de Nederlandse markt veilig is.

CE-keurmerk misleidend
GroenLinks vindt het CE-keurmerk misleidend. Deze markering, die veelvuldig op etiketten van producten staat, suggereert dat een product veilig is. Maar de CE-markering is geen keurmerk dat door een onafhankelijke instantie wordt toegekend.

GroenLinks wil een verduidelijking van het CE-keurmerk. “Nog te vaak denken consumenten dat zo’n keurmerk een garantie is voor de kwaliteit en veiligheid van het product. In werkelijkheid betekent het alleen dat de aanbieder van het product verklaart dat het product of de onderdelen ervan voldoen aan de Europese eisen. De garantie voor naleving van deze eisen moet in de wetgeving zelf en in controlemechanismen liggen, niet in het CE-keurmerk,” aldus Buitenweg.