Deze week oordeelde het Europees Hof van Justitie dat een juridisch advies aan de Europese ministerraad openbaar had diende te zijn. Openbaarheid vergroot namelijk de legitimiteit van de besluitvorming. GroenLinks hoopt dat de Europese Commissie de argumentatie van het Hof voortaan volgt bij nieuwe voorstellen.

Buitenweg: "De Raad van ministers is een wetgevend orgaan, niet alleen nationale parlementen moeten de ministers controleren, ook journalisten en burgers hebben recht om te weten wat er precies besloten wordt en waarom. Daarvoor is openbaarheid een vereiste."

Groter vertrouwen
In 2002 vroeg toenmalig Italiaanse europarlementariër Turco om toegang tot een document dat op de agenda van de Europese Raad van de justitieministers stond. Het ging om een juridisch advies over het voorstel voor minimumstandaarden voor de eerste opvang van asielzoekers. Toen de Raad de toegang weigerde, stapte Turco naar het Europees Hof van Justitie. Het Hof viel Turco bij en oordeelde dat juist het openbaar maken van juridische adviezen tot groter vertrouwen kan leiden bij de Europese burger.

Lering trekken
GroenLinks hoopt dat de Europese Commissie hier lering uit trekt, want twee maanden geleden nog presenteerde de Europese Commissie een voorstel om de huidige regelgeving met betrekking tot de openbaarheid van documenten aan te passen.

Boter bij de vis
"De Europese Commissie beweert steeds dat ze meer transparantie wil, maar stelt in feite voor om deze in te perken. Zo krijgen de Europese instellingen volgens de nieuwe plannen meer mogelijkheden om documenten niet vrij te hoeven geven. Dat zou een stap achteruit zijn op de weg naar een democratisch Europa", aldus Buitenweg.

Zie ook: