Dinsdag 28 november zijn de voorlopige conclusies van het eindrapport van de CIA-commissie van het Europees Parlement, waarvan Kathalijne Buitenweg lid is, bekend gemaakt. Hierin staat dat EU-buitenlandcoördinator Solana en terrorismecoördinator De Vries informatie hebben achtergehouden over mensenrechtenschendingen door de VS.

GroenLinks-europarlementariër Buitenweg steunt deze en andere conclusies: "Er worden harde woorden geuit in het rapport, maar dat is volkomen terecht."

Volgens Javier Solana zijn de CIA-vluchten alleen besproken tijdens het informele diner met Condoleeza Rice op 7 december 2005. Maar volgens Buitenweg is het Europees Parlement in het bezit van de geheime notulen van een bijeenkomst op 3 mei 2006 met de adviseur van Rice, John Bellinger. Hierin staat dat het Oostenrijks voorzitterschap met de VS wilde samenwerken om negatieve beeldvorming tegen te gaan en eventueel een kader te scheppen voor ´rendition´. 'Rendition' betekent dat een verdachte in het geheim op een vliegtuig wordt gezet voor berechting of ondervraging. Het secretariaat van de Europese Raad gaf hieraan zijn steun. "Het lijkt daarom bijna onmogelijk dat de heer Solana hier niets van heeft geweten", aldus Buitenweg.

Ook Gijs de Vries was ongeloofwaardig in zijn verklaring, volgens rapporteur Fava van de CIA-commissie. Buitenweg: "De Vries toonde zich onmachtig om de lidstaten of de VS te vragen naar de geruchten over geheime gevangenissen en het ´rendition´-programma. Toch moet je hierbij vraagtekens plaatsen. Terecht stelt rapporteur Favo dat de functie van Gijs de Vries moet worden besproken."

Buitenweg besluit dat de Europese Raad volledige openheid van zaken had moeten geven als het gaat om ernstige beschuldigingen van mensenrechtenschendingen. "De Raad is zijn verplichtingen niet nagekomen om het Europees Parlement te informeren over de naleving van mensenrechten in het kader van buitenland beleid en strafrechtelijke samenwerking. Ik eis dan ook dat er zo snel mogelijk een debat komt met de Raad naar aanleiding van deze conclusies", aldus Buitenweg.

Zie ook: