Minister van Buitenlandse Zaken Abdullah Gül is op 28 augustus tot president van Turkije gekozen na drie stemronden. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is blij dat de patstelling rond de Turkse presidentsverkiezingen is doorbroken.

Joost Lagendijk noemt de verkiezing door de Turkse parlementariërs van Gül een logisch gevolg van de overwinning van de AKP in de parlementsverkiezingen van afgelopen juli.

In de Europese Unie kent men Gül als een buitengewoon competente minister van buitenlandse zaken. Volgens Lagendijk was hij het gezicht van de hervormingspolitiek die de AKP vooral in 2003 en 2004 bedreef. "Als geen ander kent hij de gevoeligheden in de toetredingsonderhandelingen met de EU, zowel die van Turkse zijde als die van de zijde van de EU. Als president kan hij een uitstekende ambassadeur zijn voor het Turkse streven naar EU-lidmaatschap."

Scepsis ontkrachten
Bij velen in Turkije leeft de angst dat het seculiere karakter van de republiek bij Gül niet in goede handen is, hoewel hij iedereen verzekert dat deze angst ongegrond is. Lagendijk: "De beste manier om deze scepsis te ontkrachten is om gelijk in gesprek te gaan met de sceptici, zodat Gül de president wordt van alle Turken."

De Turkse president oefent traditioneel veel invloed uit door middel van zijn bevoegdheid om mensen te benoemen op hoge posten in het juridische apparaat, het onderwijs en andere overheidsinstanties. Sceptici zijn bang dat de AKP door middel van benoemingen het karakter van Turkije fundamenteel zal veranderen. "Gül moet erop toezien dat de benoeming van hoge functionarissen op een evenwichtige manier gebeurt", aldus Lagendijk.

Zie ook: