Vanavond heeft een grote meerderheid van het Europees Parlement (179 tegen 48) de voorstellen van Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) overgenomen voor de Richtlijn tegen discriminatie op basis van ras en etnische afkomst.

Het Europees Parlement nam haar voorstellen bijna ongewijzigd over.

De Raad van Ministers van Sociale Zaken zal op 5 en 6 juni besluiten over de uitvaardiging van de richtlijn.

Voor Nederland betekent dat indien de voorstellen door de Raad worden aangenomen het anti-racisme beleid op een aantal punten zal moeten worden aangescherpt.

Het anti-discriminatie beleid, zoals neergelegd in de Wet Gelijke Behandeling zal in de toekomst gebaseerd moeten worden op:

Een deling van de bewijslast, dwz de aanklager moet aannemelijk maken dat er sprake is van discriminerend gedrag en de aangeklaagde zal moeten bewijzen dat zulks niet het geval is. Dat is nu ook al van toepassing op wetgeving met betrekking tot gelijke behandeling van vrouwen en mannen.

Gedrag van overheden zal op discriminatie op basis van ras en etniciteit kunnen worden beoordeeld.

De reikwijdte van het anti discriminatie beleid zal worden verbreed naar gebieden als studiefinanciering en subsidies.

Het besluit van het Europees Parlement kwam tot stand na hardnekkige pogingen van een deel van de Christen-democratische en Conservatieve fractie (PPE/ED) om de besluitvorming te obstrueren.

“Ze hebben alle procedurele trucs uit de kast gehaald om het besluit tegen te houden, ik ben blij dat het uiteindelijk niet gelukt is het advies van het Europees Parlement van tafel te vegen, aldus Kathalijne Buitenweg, “We hebben over deze richtlijn de laatste maanden zeer nauw samengewerkt met de Europese Commissie en de Raad van Ministers om concreet vorm te geven aan een Europa dat meer inhoudt dan alleen samenwerking op het punt van de economie, maar dat concreet vorm geeft aan een Europa van de burgers en een Europa dat zich baseert op menselijke waarden en waardigheid. Met ons advies staat de Commissie sterker in de Raad van Ministers”

Volledige tekst van het advies van het Europees parlement.(zie pag. 63-81

Tekst van het Commissie Voorstel (.pdf)