Op initiatief van de Groene Fractie wordt onderzocht of de besluiten van de Raad van Ministers om in te stemmen met de voorstellen van Solana om alle documenten over Europees veiligheidsbeleid tot geheime documenten te verklaren wel rechtsgeldig zijn.

Het Europees Parlement is deze week begonnen met de behandeling van het voorstel van de Europeese Commissie voor een richtlijn die de openbaarheid van documenten moet regelen. In de zomervakantie deed Javier Solana, de Hoge Vertegenwoordiger van de Europese unie,´mister buitenlands beleid´ een duit in het zakje door te eisen dat alle documenten die betrekking hebben op het Europees veiligheidsbeleid per definitie niet openbaar zouden mogen zijn.

Verleden maand besloot de COREPER (het hoogste ambtelijke orgaan van de Raad van Ministers) Solana zijn zin te geven. Daarmee loopt de Raad van Ministers vooruit op de besluitvorming in het Europees Parlement die voor deze Richtlijn medebeslissingsrecht heeft. Joost Lagendijk stelde in een interview met Hervormd Nederland van 19 augustus al "Dit wordt oorlog maar dan in het openbaar."

In de Vaste Commissie Burgelijke Vrijheden die op maandag 25 augustus zijn werkzaamheden hervatte met een eerste debat over de richtlijn, werd duidelijk dat het besluit van de COREPER hoog wordt opgenomen. Op voorstel van de Groene Fractie onderzoekt de juridische dienst van het Europees Parlement deze week of het besluit van verleden week niet botst met de bevoegdheden van het Parlement, aangezien het hier om een medebeslissingsprocedure gaat.