In vragen aan de Europese Commissie stelt Alexander de Roo, GroenLinks, de noodzaak van Europese regelgeving tegen legionella aan de orde. Aanleiding vormen de recente onthullingen in het NRC -Handelsblad, over de geheimhouding van hotels waar legionella besmetting was geconstateerd.

GroenLinks in de Europese Unie

Voorlichter Hein Verkerk

PERSBERICHT

Straatsburg, 3 october 2000,

GroenLinks wil Europese regelgeving tegen legionella.

In vragen aan de Europese Commissie stelt Alexander de Roo, GroenLinks, de noodzaak van Europese regelgeving tegen legionella aan de orde. Aanleiding vormen de recente onthullingen in het NRC -Handelsblad, over de geheimhouding van hotels waar legionella besmetting was geconstateerd.

De Roo is verbaasd over de houding van de European Working Group for Legionella Infections (EWGLI), die onderzoeksresultaten niet wenst te publiceren, waardoor de burgers belangrijke informatie wordt onthouden. “Ik vind dat deze werkgroep geen Europees geld meer moet krijgen zolang ze haar bevindigen niet openbaar maakt,” aldus de Roo. “Er zijn al meer doden door legionella gevallen dan door BSE. Het wordt tijd voor regelgeving op Europees niveau, de EU wetgeving op het drinkwater moet worden aan gepast en de normen voor koelwater van industriële processen en airco’s van kantoorpanden moeten bindend worden.”

------------------

Bijgevoegd de volledige tekst van de vragen aan de Europese Commissie.

EU wet tegen de Legionella ziekte?

Vorig jaar stierven in Nederland 28 mensen na op een bloemen expo in Bovenkarspel door de legionella bacterie te zijn geïnfecteerd.

Ook in Engeland en Denemarken is er veel aandacht geweest voor legionella doden.

Het NRC van 23 september j.l. meldt dat met geld van de EU het netwerk van wetenschappers van de European Working Group for Legionella Infections (EWGLI) is geprofessionaliseerd. In de afgelopen vijf jaar liepen volgens dit netwerk 12.000 Europese toeristen de veteranen ziekte op in een hotel, een appartement of een camping. Naar schatting 1200 mensen zijn aan de veteranenziekte overleden. Waarschijnlijk zijn er veel meer doden te betreuren, omdat lang niet alle landen hun legionella slachtoffers registeren of doorgeven aan het EWGLI netwerk. De hotels waar de Legionella bacterie dodelijke slachtoffers heeft gemaakt wil de EWGLI niet bekend maken. Zij zijn nu te lezen op de navolgende website

Is de Europese Commissie met mij van mening dat EU geld voor het EWGLI netwerk uit den boze is, zolang zij dit soort belangrijke informatie niet willen vrij geven?

De Legionella bacterie heeft al heel wat meer slachtoffers onder mensen gemaakt dan de gekke koeienziekte. Is de Europese Commissie met mij van mening dat er op de kortst mogelijke termijn EU wetgeving dient te komen om het gevaar van de Legionella bacterie in te dammen.?

In Nederland wordt de drinkwaterwet gewijzigd om een norm voor legionella in te voeren. Moet de EU wet voor drinkwater niet worden aangepast?

Voor koelwater van industriële processen en voor airco’s van kantoorpanden is er nu een BAT Reference Document in het kader van de IPPC Richtlijn. Maar zou deze norm niet dwingend moeten worden voorgeschreven en dienen er niet ook dwingende Europese voorschriften te komen voor water in ziekenhuizen, zwembaden, tentoonstellingen en andere openbare inrichtingen om de gevaren van de Legionella bacterie terug te dringen?