De voorstellen van Eurocommissaris Frits Bolkestein over de verdere liberalisering van de post in de Europese Unie, stuiten op grote weerstand in het Europees Parlement.

Theo Bouwman heeft zware kritiek op Commissaris Bolkestein.

PERSBERICHT

Brussel, 22 november 2000,

Liberalisering van de postdiensten in de Europese Unie:

Commissaris Bolkestein vindt Europees Parlement op zijn weg.

De voorstellen van Eurocommissaris Frits Bolkestein over de verdere liberalisering van de post in de Europese Unie, stuiten op grote weerstand in het Europees Parlement.

De Commissie Regionaal beleid, Vervoer en Toerisme van het Europees Parlement

bereidt de besluitvorming voor, over de ontwerp-richtlijn tot openstelling van de postdiensten in de Europese Unie.

Vandaag besloot deze Commissie tot ingrijpende wijzigingen van de voorstellen van Bolkestein. Het Europees Parlement heeft medebeslissingsbevoegheid voor deze wetgeving.

De commissie van het EP wil dat de openstelling van de postmarkt beperkt wordt tot poststukken tot 150 gram (inclusief direct mail en uitgaande grensoverschrijdende post), en wijst daarmee Bolkesteins voorstellen af. Hij wilde poststukken vanaf 50 gram vrijgeven voor een geliberaliseerde markt. In Nederland geldt een universele dienstverlening op de postmarkt tot stukken van 100 gram. Verder wil de EP commissie geen einddatum voor het liberaliseringsproces vastleggen. Een aantal lidstaten, waaronder Nederland wensen dat wel. Wil hij verdergaan dan moet hij voor december 2003 in deze evaluatie aantonen dat het mogelijk is in een geliberaliseerde postmarkt een universele dienstverlening te behouden.

"Het Parlement zet een rem op de sneltrein die de Europese Commissie met Bolkesteins voorstellen in gang wilde zetten," aldus Theo Bouwman, GroenLinks: " " Het Europees Parlement maakt duidelijk dat er niet zo maar op los geliberaliseerd mag worden, dat geldt vandaag voor de postdiensten, maar binnenkort krijgen we ook andere publieke sectoren op de agenda. Het wordt steeds duidelijker dat het Europees Parlement in meerderheid ontevreden is met de huidige wijze van liberaliseren. De Europese Commissaris mag volgens mij pas verdergaande voorstellen doen als hij duidelijk maakt welke de gevolgen van de al doorgevoerde liberalisering in de verschillende lidstaten heeft gehad voor de universele dienstverlening en voor de kwaliteit van de werkgelegenheid in de postsector.De Europese Commissie houdt te weinig rekening met de sociale consequenties van hun wilde voorstellen."