Woensdag 16 mei is in Straatsburg gedebatteerd over de situatie in het Midden-Oosten. Namens de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, sprak Europarlementariër Joost Lagendijk. Hier de letterlijke weergave van zijn gesproken tekst.

Joost Lagendijk, Europarlementariër GroenLinks namens de Groenen/EVA, in het debat in het Europees Parlement over het Midden Oosten op 16 mei:

"Voorzitter, de kracht van de Europese benadering van de problemen in het Midden-Oosten zou moeten zijn, en is gelukkig ook vaak, een evenwichtige benadering vanuit de analyse dat er niet één schuldige is aan de huidige escalatie. Dat gezegd zijnde is het voor mijn fractie klip en klaar dat de overgrote verantwoordelijkheid voor de huidige escalatie ligt bij de regering-Sharon van Israël.

Twee voorbeelden: mijn fractie vindt de opgevoerde strategie van executies van Palestijnen door Israëlische veiligheidsdiensten een schande, een democratische staat onwaardig en bovendien een uitzichtloze strategie omdat je alleen maar de woede en de frustratie onder de Palestijnen zal vergroten. De afwijzing van het rapport-Mitchell is een gemiste kans voor de Israëlische regering. Het stopzetten van de uitbreiding van de nederzettingen, nog niet eens de nederzettingen zelf, had een eerste gebaar moeten zijn naar de Palestijnen als teken dat ook de Israëli's een compromis willen, maar helaas heeft de Israëlische regering dat gebaar niet willen maken.

Dat alles is een goede reden om de druk vanuit de Europese Unie op de Israëlische regering op te voeren. Ik zou dan ook heel concreet de vraag willen stellen aan de Commissie en ook aan de Raad, met alle waardering voor de woorden die gesproken zijn over de producten uit de nederzettingen: wat precies gaat de Commissie nu op 21 mei tegen de Israëlische delegatie zeggen als het gaat om de handel uit Israël zelf. Is het wat betreft de Commissie business as usual voor de producten uit Israël zelf? Voor mijn fractie niet. De producten uit de nederzettingen moeten worden aangepakt, maar ook wij vinden dat de normale handel onder een vergrootglas moet worden gelegd en dat de Commissie daarvoor op 21 mei initiatieven moet nemen.

Dat gezegd zijnde wil ik niet suggereren dat de Palestijnen op de goede weg zijn. De Palestijnen voeren een oorlog die zij niet kunnen winnen. Ik vind ook dat de Commissie haar verantwoordelijkheid moet nemen en de Palestijnse Autoriteit erop moet wijzen dat zij - hoe moeilijk dat ook is - moet proberen de aanvallen op burgers te voorkomen en moet kiezen voor een andere weg, want ook de Palestijnse Autoriteit heeft een eigen verantwoordelijkheid."

Links:

letterlijke tekst van het hele debat (in de originele taal), gevoerd op 16 mei 2001 in het Europees Parlement, inclusief de reactie van Commissaris Patten.