“Het Ierse Nee tegen het verdrag van Nice lijkt vooral gericht tegen het Europees Veiligheids-en Defensie beleid (EVDB), aldus Joost Lagendijk, Europarlementariër voor GroenLinks.

Het is waar dat de EU regeringsleiders in Nice niet erg duidelijk zijn geweest over de doelen van het EVDB. Lagendijk: “De Ieren zijn bang dat hun traditionele neutraliteit in gevaar komt door de mogelijkheden die het verdrag schept om te komen tot een gezamenlijke Europese snelle interventiemacht."

"Als het Ierse Nee leidt tot heronderhandelingen, dan zou het goed zijn de formuleringen op dit punt duidelijker te maken. Zo kan beter aangegeven worden dat het niet de bedoeling is de Europese Unie om te vormen tot een nieuw militair machtsblok, maar dat het er alleen om gaat de EU in staat te stellen vredesoperaties uit te voeren op basis van een mandaat van de VN."

"Ook kan nog duidelijker worden vastgelegd dat geen enkele lidstaat gedwongen kan worden deel te nemen aan gezamenlijke militaire taken. Voorts kan dan meteen de democratische controle op dit beleid versterkt worden door de functie van de Hoge Vertegenwoordiger Buitenlands en Veiligheidsbeleid weg te halen bij de Raad en onder te brengen bij de Europese Commissie. De democratische parlementaire controle op deze functionaris, die momenteel geheel ontbreekt kan dan alsnog bij het Europees Parlement gelegd worden."

"Het Ierse Nee zal het ratificatieproces van het Verdrag van Nice tijdelijk ophouden, De onderhandelingen over uitbreiding van de Europese Unie moeten echter gewoon doorgaan, want de lidstaten zijn verplichtingen aangegaan ten opzichte van de landen van Midden en Oost Europa die nagekomen moeten worden. Daar moeten we niet lichtzinnig over denken.”